x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PERICULOS! Un JOC VIDEO de razboi a "curatat" 7 soldati americani din trupele SEAL

PERICULOS! Un JOC VIDEO de razboi a "curatat" 7 soldati americani din trupele SEAL

13 Noi 2012   •   15:10
 PERICULOS! Un JOC VIDEO de razboi a "curatat" 7 soldati americani din trupele SEAL

Soldati de elita din mai multe armate din lume au fost angajati de firma Electronic Arts - producatorul celebrului shooter Medal of Honor - pentru noua editie a jocului, Warfighter. Militarii au dat consultanta creatorilor lui Warfighter, pentru ca jocul video sa fie cat mai realist. Se pare, insa, ca unii au vorbit mai mult decat trebuia.

Sapte membri ai Navy SEAL au fost sanctionati recent iar alti patru, care intre timp au parasit unitatea, ar putea sa aiba aceeasi soarta.

Soldatii americani apartinand unitatii SEAL Team 6 au participat timp de doua zile la productia noului Medal of Honor. Armata americana a refuzat sa comunice ce fel de informatii au dezvaluit militarii. Se pare, insa, ca acestia ar fi arata inclusiv piese ale echipamentului lor de lupta, proprii unitatii din care fac parte. Chiar si sub protectia anonimatului, o sursa din Pentagon nu a indraznit sa declare postului CBS decat ca soldatii au fost sanctionati pentru ca nu au cerut permisiunea superiorilor pentru a colabora cu Electronic Arts.

Pedepsele primite de membrii SEAL au fost taierea la jumatate a salariului timp de doua luni si, mai grav, o scrisoare de avertisment care va fi o piedica serioasa in cariera lor militara. Printre cei sanctinati se numara si un luptator care a facut parte din comandoul care l-a ucis pe Osama bin Laden.

Fiind membri ai unei unitati secrete, militarii din SEAL sunt obligati sa nu divulge informatii despre misiunile si tacticile lor, pentru a nu compromite operatiunile viitoare. La inrolare si la parasirea unitatii, soldatii semneaza angajamente in acest sens.

Clauza de confidentialitate a mai fost incalcata recent, cand un alt militar partcipant la operatiunea decisiva impotriva lui bin Laden a scris o carte in care a descris in amanunt misiunea. Enervat, secretarul american al Apararii a exclamat: "Cum dracu putem desfasura operatiuni sensibile contra inamicilor nostri daca oamenii sunt autorizati sa actioneze asa? Acest gen de detalii pot compromite alte operatiuni si pune in pericol viata celor implicati". Soldatul-scriitor risca sa ajunga in fata judecatorilor.

Jocul Medal of Honor Warfighter, lansat in SUA in octombrie 2012, are scenarii inspirate din luptele unor unitati de comando in Bosnia, Pakistan, Filipine si Somalia.

×