x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jocurile Olimpice au scos Marea Britanie din recesiune. Guvernatorul Băncii Angliei: Recuperarea este "lentă şi nesigură"

Jocurile Olimpice au scos Marea Britanie din recesiune. Guvernatorul Băncii Angliei: Recuperarea este "lentă şi nesigură"

25 Oct 2012   •   16:25
Jocurile Olimpice au scos Marea Britanie din recesiune. Guvernatorul Băncii Angliei: Recuperarea este "lentă şi nesigură"
Sursa foto: Dan Kitwood/AFP

După trei trimestre consecutive de scădere, Marea Britanie a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, ca urmare a impulsului primit cu ocazia Jocurilor Olimpice. Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 1% în trimestrul al treilea, cea mai mare creştere din ultimii cinci ani.

Deşi datele oferă un moment de relaxare pe termen scurt guvernului condus de prim-ministrul David Cameron, guvernatorul Băncii Angliei a anunţat săptămâna aceasta că recuperarea este "lentă şi nesigură".

Serviciile care acoperă trei sferturi din PIB-ul Marii Britanii, au crescut cu 1,3% în trimestrul trei, comparativ cu trimestrul anterior, cea mai mare creştere din ultimii cinci ani.

Mulţi analişti anticipau un avans mai redus, de 0,6%. Aceştia au fost surprinşi de datele solide din sectorul serviciilor, care reprezintă circa 80% din economia britanică, vansând cu 1,3%.


Potrivit Bloomberg, vânzările de bilete la Jocurile Olimpice au contribuit cu 0,2 puncte procentuale la PIB. Producţia a crescut cu 1,1%, cel mai mare avans din ultimii doi ani, însă sectorul construcţiilor a scăzut pentru al treilea trimestru consecutiv.

Datele privind PIB ar putea influenţa Banca Angliei să nu reînnoiască programul de măsuri neconvenţionale în noiembrie, când se încheie actuala rundă de achiziţii de active, a afirmat Vicky Redwood, analist la Capital Economics.

×