x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John McCain agită spiritele la Chişinău. “Prezenţa trupelor ruse în Transnistria încalcă normele internaţionale”.

John McCain agită spiritele la Chişinău. “Prezenţa trupelor ruse în Transnistria încalcă normele internaţionale”.

12 Iun 2011   •   14:52
John McCain agită spiritele la Chişinău. “Prezenţa trupelor ruse în Transnistria încalcă normele internaţionale”.

Declaratiile facute de senatorul republican John McCain la Chisinau, cu prilejul unei vizite oficiale, risca sa inflameze relatiile ruso-americane, oricum tensionate de intentia de instalarea unor elemente ale scutului anti-racheta in estul Europei, inclusiv in Romania.

"Congresul SUA sprijina dezvoltarea democratica a Moldovei. Avand in vedere progresele semnificative inregistrate, voi continua sa lucrez in cadrul Congresului pentru a scoate Moldova din amendamentul Jackson. Prezenta trupelor ruse pe teritoriul suveran al republicii reprezinta o problema. Un principiu fundamental al Natiunilor Unite este integritatea teritoriala. Faptul ca trupele ruse sunt inca pe teritoriul Transnistriei arata o incalcare a normelor internationale", a declarat, potrivit Publika TV, congresmanul american in cadrul intalnirii cu premierul moldovean, Vlad Filat.

La randul sau, primul ministru de la Chisinau a multumit SUA pentru "dorinta sincera de a ajuta Moldova pe calea dezvoltarii democratice durabile", spunand ca "vizita lui McCain demonstreaza ca SUA sunt alaturi de noi si ne sprijina. In acelasi timp apreciem implicarea personala a lui McCain in promovarea tarii noastre la Washington'.

Reamintim ca John McCain, actualmente congresman de Arizona, a fost contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidentiale din 2008. Prezenta oficialului american in Moldova vine la mai putin de doua luni de la vizita vicepresedintelui Joe Biden la Chisinau.

Prezenta lui McCain in Moldova a starnit iritarea comunistilor moldoveni, care au denuntat intalnirea oficialului american cu premierul Filat drept o imixtiune in afacerile interne ale tarii, in conditiile in care ea se produce inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Moldova, care va avea loc duminica viitoare. Acuzatiile Partidului Comunistilor au fost deja preluate de cateva publicatii din Rusia.



×