x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John McCain, senator american: România nu-şi poate permite să se retragă din lupta împotriva corupţiei

John McCain, senator american: România nu-şi poate permite să se retragă din lupta împotriva corupţiei

04 Feb 2017   •   14:02
John McCain, senator american: România nu-şi poate permite să se retragă din lupta împotriva corupţiei
Sursa foto: Frank A Fey, U.S. Senate Photog

Senatorul american John McCain s-a arătat îngrijorat că progresul înregistrat de România în lupta împotriva corupţiei ar putea fi subminat de ordonanţa de urgenţă aprobată de guvernul de la Bucureşti la 31 ianuarie, se arată într-o declaraţie postată pe site-ul politicianului republican. 

"Sunt îngrijorat de ordonanţa aprobată de guvernul României care decriminalizează anumite fapte penale legate de corupţie. Aceasta ordonanţă subminează progresul făcut de România în lupta împotriva corupţiei şi ar putea încetini eforturile anti-corupţie în viitor", a scris McCain. "Preşedintele României, Klaus Iohannis şi magistraţii au avertizat că o astfel de ordonanţă ar submina statul de drept şi imaginea României în lume. Românii înţeleg foarte clar consecinţele, din moment ce 200.000 de protestatari au fost pe străzi ieri şi continuă să demonstreze şi azi. Sper ca Guvernul României să asculte şi să prevină pasul înapoi în domeniul reformelor". 

McCain a mai spus că România este un aliat de încredere în cadrul NATO; are 600 de militari în Afganistan şi găzduieşte unul dintre scuturile antirachetă esenţiale pentru SUA. Din acest motiv, spune senatorul american, integritatea statului de drept, inclusiv legislaţia anti-corupţie, este o piatra de temelie pentru democraţia vibrantă din România şi e o parte integrantă din elementele care fac din România un aliat capabil şi pe care se poate conta. 

"Cu ameninţările la adresa democraţiei în Europa din partea Rusiei şi a grupărilor care îi servesc, România nu-şi poate permite să se retragă din lupta împotriva corupţiei", a concluzionat McCain. 

×