x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Johnson impune condiţii pentru UE

Johnson impune condiţii pentru UE

29 Iul 2019   •   11:50
Johnson impune condiţii pentru UE
Sursa foto: Arno Mikkor

Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis Uniunii Europene să renunţe la soluţia de rezervă privind Irlanda de Nord, dacă vrea să ajungă la o înţelegere privind Brexit, scrie site-ul agenţiei Reuters.

„Dacă scăpăm de soluţia de rezervă, vom face un mare progres”, a declarat Johnson. Soluţia de rezervă din acordul Brexit, negociat de fostul premier Theresa May, prevede ca Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală cu UE pe termen nedefinit, pentru a se evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord. Acordul Brexit, elaborat de guvernul May şi Bruxelles, prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu UE. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, la rândul ei, demisia. Între timp, liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat, ieri, că opoziția laburistă va face tot ce este posibil pentru a împiedica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană fără un acord.

 

Noul premier britanic, Boris Johnson, a promis la preluarea mandatului că va livra Brexit la data de 31 octombrie, cu sau fără un acord.

 

Noul premier britanic își începe în forță relația cu blocul comunitar

 

×
Subiecte în articol: Boris Johnson