x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Judecători pensionaţi, aduși înapoi

Judecători pensionaţi, aduși înapoi

23 Oct 2018   •   11:03
Judecători pensionaţi, aduși înapoi

Mai mulţi judecători de la Curtea Supremă a Poloniei ieşiţi la pensie au fost convocaţi înapoi la muncă, după decizia provizorie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în favoarea suspendării legii adoptate de Varşovia privind reducerea vârstei de pensionare a magistraţilor.

O nouă lege privind Curtea Supremă a Poloniei, care a intrat în vigoare în aprilie, a stabilit vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme la 65 de ani, cu excepţia situaţiei în care şeful statului le permite să continue. Imediat după aceea, mai mulţi judecători vizaţi de noul regulament s-au pensionat, în timp ce preşedinta Curţii, Malgorzata Maria Gersdorf, care a împlinit la rândul ei 65 de ani, a susţinut că, potrivit Constituţiei ţării, poate rămâne în funcţie până în 2020. Or, săptămâna viitoare, CJUE a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană. Gersdorf a rechemat la lucru 23 de judecători, iar o parte dintre ei şi-au reluat deja activitatea.

La 2 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement contra Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar

 

×