x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juergen Ruettgers, acuzat de insulte aduse românilor

Juergen Ruettgers, acuzat de insulte aduse românilor

de Sînziana Stancu    |    06 Sep 2009   •   00:00

Premierul creştin-democrat al landului Rhenania de Nord-Westfalia, Juergen Ruettgers, a fost aspru criticat de către politicienii germani pentru remarci cu tentă rasistă făcute la adresa românilor.

Juergen Ruettgers promovează "rasismul pur", a afirmat politicianul ecologist Renate Kunast, cerându-i cancelarului german Angela Merkel să ia "măsuri rapide şi clare". Kunast a mai spus că Ruettgers, care este şi vicepreşedinte al Partidului Creştin Democrat, a recurs în mod repetat la insulte, citând expresia des folosită de el ­ "Kinder statt Inder", care înseamnă "copii în loc de indieni" - aluzia la necesitatea de a oferi prioritate copiilor germani în domeniul informatic.

Chiar dacă Ruettgers şi-a cerut scuze, vineri, pe site-ul TheLocal.de, pentru remarcile lui faţă de români, Kunast spune că părerile lui de rău sunt îndoielnice şi că funcţia de vicepreşedinte al UCD (formaţiunea politică a lui Merkel) nu i se mai potriveşte, fiind de părere că politicianul ar trebui să demisioneze de bunăvoie.

CALEA SPRE EXTREMISM
Şi candidatul Partidului Social Democrat la funcţia de cancelar şi actualul ministru de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, l-a criticat dur pe Ruettgers, afirmând într-un discurs electoral că el aduce prejudicii politicii externe germane. Afirmaţiile lui Ruettgers reprezintă un teren favorabil pentru extremişti, a mai declarat ministrul german, adăugând că deplânge faptul că un premier de land german îi insultă pe români şi îi ironizează pe chinezi.

La 26 august, Juergen Ruettgers, i-a insultat în faţa electoratului conservator din Duisburg pe muncitorii români, despre care a declarat că "vin şi pleacă de la muncă după cum au chef". "Spre deosebire de angajaţii din Bazinul Ruhr, cei din România nu vin dimineaţa la ora şapte la schimbul întâi şi nu rămân până la sfârşitul programului ­ ci vin şi pleacă după cum au chef şi n-au habar ce fac", mai spusese el atunci.

×
Subiecte în articol: externe