x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Julian Assange, la o manifestaţie împotriva războiului din Afganistan: "Jurnaliştii sunt criminali de război"

Julian Assange, la o manifestaţie împotriva războiului din Afganistan: "Jurnaliştii sunt criminali de război"

09 Oct 2011   •   07:55
Julian Assange, la o manifestaţie împotriva războiului din Afganistan: "Jurnaliştii sunt criminali de război"

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a participat, ieri, la un protest organizat la Londra fata de razboiul din Afganistan, in care sunt implicati 9.500 de militari britanici.

Sute de persoane s-au adunat in Trafalgar Square, la apelul coalitiei Stop the War, care a anuntat ca la protest au participat 5.000 de manifestanti.

Assange, consemnat la domiciliu in Marea Britanie unde a formulat apel la decizia de extradare in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiune sexuala, a afirmat ca ziaristii sunt "criminali de razboi".

"Cand constati ca razboaiele sunt rezultatul minciunilor, transmise publicului britanic, american, din toata Europa, te intrebi cine sunt criminalii de razboi. Nu sunt numai liderii, nu sunt numai soldatii, sunt si jurnalistii", a spus el.

Assange a pus sub semnul intrebarii si valorile lumii occidentale. "Adevarul este ca Margaret Thatcher avea dreptate: nu mai exista societate. Exista o elita de securitate transnationala care imparte lumea folosind impozitele voastre", a afirmat el.

"La un moment dat, trebuie sa ne intrebam ce este mai periculos - terorismul sau lupta antiterorista", a afirmat si militanta Jemima Khan.

"Afganistanul este in continuare cel mai rau loc din lume pentru femei", a spus ea, adaugand ca "87 la suta dintre ele suporta violente conjugale". "Deci, la toate nivelurile, misiunea noastra in Afganistan a esuat", a apreciat Khan.

Marea Britanie urmeaza sa retraga toate fortele combatante din Afganistan pana la sfarsitul anului 2014, insa mai mult de jumatate dintre britanici (57 la suta) vor retragerea imediata a militarilor, potrivit unui sondaj publicat joi.

In total, 382 de militari britanici au fost ucisi de la inceputul interventiei in Afganistan.

×