x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juncker, în pole position pentru Comisia Europeană, dar cursa nu e câştigată

Juncker, în pole position pentru Comisia Europeană, dar cursa nu e câştigată

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    28 Mai 2014   •   20:45
Juncker, în pole position pentru Comisia Europeană, dar cursa nu e câştigată

Jean-Claude Juncker este în pole position pentru preşedinţia Comisiei Europene, dar candidatul de centru-dreapta este departe de a fi câştigat cursa, dată fiind ostilitatea mai multor lideri din propria tabără, comentează France Presse.

Partidul Popular European (PPE) s-a clasat în frunte la europene, cu 213 mandate din 751 ale noului Parlament European. Candidatul său a revendicat, deci, postul de preşedinte al Comisiei Europene încă de duminică seara. Dar pentru asta trebuie să obţină susţinerea şefilor de stat şi de guvern, apoi o majoritate în cadrul Parlamentului. Deşi PPE a câştigat cele mai multe locuri în noul Legislativ comunitar format, gruparea de centru dreapta are nevoie de peste 150 de voturi în plus pentru a obţine majoritatea necesară care să valideze numirea lui Jean-Claude Juncker.

Or Juncker se loveşte de ostilitatea făţişă a mai multor lideri” premierul britanic David Cameron, dar şi, potrivit mai multor surse europene, membri ai PPE precum premierul ungar Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt sau finlandezul Jyrki Katainen, al cărui nume a fost şi citat printre posibilii pretendenţi la post.

După valul eurofob al alegerilor europene, ei sunt de părere că Juncker este un om al trecutului şi deci nu este cel mai bine plasat pentru a implementa schimbările necesare.

Marţi seara, de la “conclavul” liderilor UE (cina neoficială de dezbatere a rezultatului alegerilor şi stabilire a candidatului), n-a ieşit niciun “fum alb”. Liderii UE participanţi i-au încredinţat preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, sarcina de a purta “consultări” atât în privinţa viitorului şef al Executivului european, cât şi a “priorităţilor” pentru viitorii cinci ani.

Cei 28 şi-au afişat în mod clar dorinţa de a-şi spune cuvântul. Dar vor să evite o criză cu Parlamentul, care ţine cu dinţii de logica parlamentară.

Cancelarul german Angela Merkel, al cărei rol va fi central în acest proces, a jucat pe cartea prudenţei. “Ca membru al PPE, l-am susţinut pe Jean-Claude Juncker drept candidat la preşedinţia Comisiei. Dar sunt obligată să respect tratatele europene”, a declarat ea, reamintind că este exclus ca alegerea să fie impusă de Parlament.

“Întregul program poate fi realizat sub conducerea sa, dar şi cea a multor altora, nu am dubii în această privinţă”, a avertizat aceasta, potrivit France Presse.

“Nu a existat un front de refuz sau de baraj” la adresa lui Juncker, dă asigurări o sursă europeană. “S-a câştigat timp”, a precizat aceasta. Misiunea belgianului Herman Van Rompuy ar putea dura câteva săptămâni, cu obiectivul de a găsi o soluţie înaintea viitorului summit european de la sfârşitul lui iunie.

Principalul atu al lui Juncker, care a fost premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani, şi preşedinte al Eurogrupului, timp de opt ani, în plină criză, este că-i cunoaşte bine pe liderii europeni şi ştie culisele de la Bruxelles. Este cunoscut şi ca un bun cunoscător al diplomaţiei.

În paralel, trebuie să reunească o majoritate în cadrul Parlamentului European. Singura posibilitate este de a forma o coaliţie cu socialiştii (191 de mandate), cu probabilul aport al liberalilor (64). O sarcină care pare la-ndemână.

Creştinul-social luxemburghez, plasat mai la stânga PPE, pledează de mai mulţi ani pentru o Europă mai socială, apărând, de exemplu, instituirea unui salariu minim. El poate conta pe hotărârea socialiştilor şi a liberalilor de a spori puterile Parlamentului.

Cerându-i lui Van Rompuy să lucreze la stabilirea “priorităţilor” UE pentru viitorul apropiat, liderii europeni vor să definească o foaie de parcurs pentru viitoarea Comisie, oricare i-ar fi preşedintele, subliniază o sursă europeană, citată de France Presse. Ei au stabilit deja cinci axe: creştere economică, competitivitate şi locuri de muncă: uniune monetară: luptă contra schimărilor climatice şi uniunea energiei: securitate şi luptă contra imigraţiei ilegale; întărirea politicii externe a UE.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, face apel miercuri la Jean-Claude Juncker să înceapă negocierile pentru formarea unei majorităţi care să se pronunţe prin vot asupra candidaturii sale fără a avea mandat din partea Consiliului, pe care îl acuză că joacă 'un joc de-a v-aţi ascunselea', deşi rezultatul alegerilor europene este clar şi acceptat de toată lumea în PE.

Grupul S&D: “Consiliuul European joacă v-aţi ascunselea”
Consiliul European a decis să tragă de timp în procesul de nominalizare a viitorului preşedinte al Comisiei Europene, în condiţiile în care Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, nu a primit sprijinul Consiliului pentru a începe negocierile, arată un comunicat al grupului S&D din Parlamentul European.

“Consiliul European joacă un joc de-a v-aţi ascunselea. Alegerile europene s-au terminat, iar rezultatul este clar şi acceptat de toată lumea în PE. Conferinţa Preşedinţilor i-a trimis un mesaj dlui Herman Van Rompuy care nu poate fi mai clar: Jean-Claude Juncker, candidatul celui mai mare grup, trebuie să înceapă negocierile în baza unui program de lucru”, a declarat Hannes Swoboda, citat în comunicat.

“Este comic că dl Juncker are sprijinul grupului S&D pentru a deschide negocieri, dar este blocat de propria sa familie politică în Consiliul European”, a adăugat eurodeputatul austriac la final de mandat.
“În condiţiile în care Consiliul European refuză să-şi accepte responsabilităţile, facem apel la Jean-Claude Juncker să înceapă negocierile fără un mandat al Consiliului. 26 de milioane de şomeri şi o economie în stagnare nu au timpul să urmeze ritmul de melc al Consiliului”, a conchis Swoboda.

S-a enervat ministrul luxemburghez de Externe
Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, i-a acuzat miercuri pe liderii UE că au cedat la solicitările Marii Britanii privind nominalizarea noului preşedinte al Comisiei Europene, calificând drept “patetic” sprijinul lor puţin entuziast pentru compatriotul său Jean-Claude Juncker.

Jean Asselborn a declarat pentru un post de radio german că premierul britanic David Cameron a refuzat să accepte rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, în urma cărora Partidul Popular European a obţinut cel mai bun rezultat.

“Cameron este clar împotriva lui Jean-Claude Juncker, principalul candidat al PPE. Iar Consiliul, pentru că nu este unit, i-a făcut pe plac aproape 100% ieri”, a spus Asselborn pentru postul de radio Deutschlandfunk.

El a numit rezultatul summitului informal de marţi drept “unul care te aduce cu picioarele pe pământ, frizând pateticul”.


×
Subiecte în articol: Comisia Europeana jean-claude juncker