x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliști Reuters, aruncați în închisoare

Jurnaliști Reuters, aruncați în închisoare

de Şerban Mihăilă    |    04 Sep 2018   •   12:10
Jurnaliști Reuters, aruncați în închisoare

O instanţă din Myanmar a condamnat doi jurnalişti ai agenției Reuters la şapte ani de închisoare pentru încălcarea legii în privința secretelor de stat, în timpul investigării violenţelor asupra etnicilor musulmani rohingya. Cei doi susțin că sunt victimele unei înscenări puse la cale de poliție.

În septembrie 2017, Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, și Kyaw Soe Oo, de 28 de ani, cetățeni din Myanmar, angajați ai agenției internaționale de știri Reuters, au început să strângă dovezi despre uciderea a zece membri ai minorității musulmane rohingya, de către armata birmană, într-un sat din nord-vestul țării. Cei doi aveau să fie plasați în detenție preventivă în decembrie 2017, chiar înainte de apariția anchetei lor, după ce doi polițiști pe care nu îi mai întâlniseră niciodată le-au înmânat documente oficiale într-un restaurant, cu doar câteva momente înainte ca alți ofițeri să-i aresteze. În timpul procesului, un martor din poliție avea să mărturisească, de altfel, că întâlnirea din restaurant a fost o capcană întinsă jurnaliștilor. Wa Lone și Kyaw Soe Oo au fost reținuți pentru obținerea de documente de stat secrete. La câteva zile după arestarea angajaților Reuters, armata a recunoscut că atât militari, cât și săteni budiști au ucis cu sânge rece captivi rohingya, la începutul lui septembrie, anul trecut, amintește AFP. Șapte soldați au fost condamnați la zece ani de închisoare pentru acest masacru. Verdictul în cazul jurnaliștilor de la Reuters este considerat o grea lovitură pentru libertatea de exprimare din Myanmar, cel de-al doilea stat ca mărime din sud-estul Asiei, cunoscut și sub numele de Birmania. Decizia judecătorilor survine pe fondul unei tensiuni fără precedent între comunitatea internațională și autoritățile din Myanmar. Luna trecută, anchetatori ai ONU au publicat un raport care menționează comiterea unui „genocid” asupra minorității musulmane și acuză în mod direct armata birmană de intervenție brutală, ca ripostă la câteva atacuri organizate de militanți rohyngia asupra unor posturi de poliție.

 

 

Acuzații fabricate

Reuters a denunţat, ieri, „acuzaţiile fabricate” împotriva jurnaliştilor săi. „Aceşti doi jurnalişti admirabili au petrecut deja aproape nouă luni în închisoare, în baza unor acuzaţii fabricate în totalitate, menite să-i reducă la tăcere şi să intimideze presa”, a transmis Reuters, printr-un comunicat. „Vom continua să cerem eliberarea lor”, a reacţionat și Knut Ostby, reprezentantul ONU în Myanmar, la scurt timp după anunţarea verdictului. La rândul său, ambasadorul SUA în Myanmar, Scot Marciel, s-a declarat dezamăgit de verdict. „Sunt trist pentru Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi familiile lor, dar şi pentru Myanmar (…) Este profund tulburătoare pentru toţi cei care s-au luptat atât de mult pentru libertatea presei”, a adăugat el.

CITAT

„Vorbind în numele guvernului britanic, dar şi în numele statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de acest verdict.”

Dan Chugg, ambasadorul britanic în Myanmar

×