x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliştii de la agenţia de presă ungară MTI sunt în grevă

Jurnaliştii de la agenţia de presă ungară MTI sunt în grevă

de Agerpres    |    16 Dec 2011   •   11:16
Jurnaliştii de la agenţia de presă ungară MTI sunt în grevă

Un director pentru informatii al agentiei de presa ungare MTI a fost concediat joi pentru "manipularea' unui reportaj, dar ziaristii aflati in greva foamei pentru a cere si caderea altor responsabili din media publice isi continua protestul, transmite AFP.

MTI si Oficiul ungar pentru media publice MTVA au anuntat intr-un comunicat ca Gabor Elo, de la conducerea serviciului MTI care produce informatia pentru canalele televiziunii publice, a fost concediat din cauza unei "erori profesionale grave'.

Echipa lui Gabor Elo a produs reportajul difuzat la 3 decembrie in care fata fostului presedinte al Curtii Supreme Zoltan Lomnici a aparut "pixelata', ceea ce a creat impresia ca Lomnici, unul din criticii Guvernului conservator condus de Viktor Orban, ar fi un personaj dubios, potrivit lui Balazs Nagy Navarro, unul din grevistii foamei si responsabil al sindicatului din televiziunea publica.

O alta grevista, Aranka Szavuly, a declarat pentru AFP ca destituirea lui Gabor Elo a aratat ca greva foamei este necesara pentru "caderea capetelor care trebuie sa cada'. "Dar continuam sa credem ca responsabilii pentru acel reportaj falsificat inca nu au dat socoteala', a adaugat ea.

Patru ziaristi, carora joi li s-a mai adaugat unul, au intrat la 10 decembrie in greva foamei pentru a protesta fata de incalcarea libertatii presei in aceasta tara. Ungaria si premierul Viktor Orban fac de un an obiectul unor critici dure, din cauza legislatiei privind mass-media, persoane fidele guvernului fiind numite la autoritatea de monitorizare a presei, in timp ce zeci de jurnalisti din audiovizualul public au fost fie concediati, fie pensionati inainte de termen.

×