x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia americană a clasat cazul "Osama bin Laden". Teroristul avea peste 200 de capete de acuzare.

Justiţia americană a clasat cazul "Osama bin Laden". Teroristul avea peste 200 de capete de acuzare.

18 Iun 2011   •   09:21

Justitia din New York a clasat vineri dosarul "SUA contra Osama ben Laden", informeaza AFP. Potrivit unor documente judiciare, dosarul continea peste 200 de acuzatii impotriva liderului al-Qaida ucis la 2 mai de un comando american. Judecatorul Lewis Kaplan, de la tribunalul din districtul sud New York, a semnat vineri un ordin de "nolle prosequi" (incetarea procedurilor), punand capat cazului, dupa ce a primit o cerere in acest sens de la Parchet.

Este vorba despre o procedura obisnuita atunci cand un acuzat este decedat. In acest caz, ben Laden era vizat de peste 200 de capete de acuzare pentru activitati criminale, intre care crime si comploturi in vederea utilizarii de arme de distrugere in masa in Statele Unite, potrivit documentelor judiciare.

Aceste capete de acuzare dateaza din 1998. Ele au fost formulate dupa atentatele impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, care s-au soldat cu 224 de morti si peste 5.000 de raniti. Documentele includ declaratia unui oficial din Departamentul de Justitie, George Toscas, care certifica decesul lui Osama ben Laden si circumstantele in care s-a produs. Potrivit acestei declaratii, datata 16 iunie, CIA a conchis ca ben Laden "a fost eliminat in cursul unui atac asupra unui complex din Abbottabad, in Pakistan". Declaratia adauga ca mostrele de ADN, analizele de recunoastere faciala si confirmarea uneia dintre sotiile lui ben Laden dovedesc identitatea liderului al-Qaida.

×