x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia canadiană îl eliberează defintiv pe Omar Khadr, condamnat pentru crime de război

Justiţia canadiană îl eliberează defintiv pe Omar Khadr, condamnat pentru crime de război

25 Mar 2019   •   20:45
Justiţia canadiană îl eliberează defintiv pe Omar Khadr, condamnat pentru crime de război
Sursa foto: HO/REUTERS

O instanţă din Edmonton a decis luni că Omar Khadr, condamnat pentru crime de război, fost deţinut la baza militară americană Guantanamo din Cuba, poate fi eliberat, deoarece şi-a ispăşit pedeapsa, transmite Reuters.

În 2002, la vârsta de 15 ani, Khadr a fost arestat în Afganistan şi trimis la Guantanamo, sub acuzaţia că a aruncat o grenadă care l-a ucis pe sergentul american Christopher Speer.

Ulterior, Khadr a fost transferat în Canada, unde a fost condamnat în 2010 la opt ani de închisoare şi eliberat pe cauţiune în 2015. Cei patru ani de libertate condiţionată, din 2015 până în prezent, se iau în considerare la executarea pedepsei, care ar fi expirat anul trecut dacă ar fi fost executată în regim de detenţie, a decis judecătoarea Mary Moreau din statul canadian Alberta.

Curtea Supremă a Canadei a stabilit în 2010 că trimiterea unor agenţi secreţi canadieni la Guantanamo, unde l-au interogat pe Khadr, i-a încălcat acestuia drepturile, iar prin faptul că informaţiile obţinute au fost dezvăluite Statelor Unite, deţinutul a fost expus unor abuzuri. Suspectul şi-a recunoscut crima, dar ulterior şi-a retractat declaraţiile, reaminteşte Reuters.

În 2017, guvernul condus de premierul Justin Trudeau i-a cerut scuze lui Khadr şi i-a plătit o despăgubire de 10,5 milioane de dolari canadieni. Cabinetul liberal renunţase încă din 2016 la demersul iniţiat de precedentul guvern, de orientare conservatoare, pentru reîncarcerarea lui Khadr.

Eliberarea şi despăgubirea lui Khadr au fost criticate vehement de mulţi canadieni. Luni, după decizia instanţei, Trudeau a declarat: "Suntem o ţară care respectă statul de drept şi respectă foarte mult procesul judiciar".

Omar Khadr încearcă în continuare să anuleze condamnarea primită în SUA pentru crime de război.

AGERPRES

×