x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia olandeză cere reducerea producţiei de gaze din cauza riscului de cutremur

Justiţia olandeză cere reducerea producţiei de gaze din cauza riscului de cutremur

18 Noi 2015   •   17:15
Justiţia olandeză cere reducerea producţiei de gaze din cauza riscului de cutremur

Un tribunal olandez a ordonat miercuri o reducere mai mare a producţiei de gaze la zăcământul de la Groningen, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, apreciind că guvernul de la Haga nu a acordat suficientă atenţie cutremurelor frecvente provocate de activitatea de extracţie a gazelor, transmit Reuters şi AFP.

În luna ianuarie a acestui an ministrul olandez al Afacerilor Economice, Henk Kamp, a decis reducerea producţia de gaze la zăcământul de la Groningen, de la 42,5 miliarde metri cubi pe an până la 39 miliarde metri cubi, iar în luna iunie a decis o nouă reducere până la 33 miliarde metri cubi. Cu toate acestea, câteva zeci de persoane particulare şi diferite instituţii, printre care şi mai multe municipalităţi, au cerut Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Olanda, să reevalueze aceste decizii cu privire la producţia zăcământului de la Groningen.

În decizia sa comunicată miercuri, Consiliul de Stat din Olanda a ordonat ca producţia la zăcământul de la Groningen să fie limitată la 27 miliarde metri cubi pe an. 'Deşi ministrul Economiei avea dreptul de a da prioritate securităţii aprovizionării, el a permis totuşi un nivel al extracţiei care este mai mare decât cantitatea medie care este necesară într-o iarnă normală', se arată în decizia curţii. Consiliul de Stat a subliniat însă că dacă iarna viitoare va fi una deosebit de friguroasă, cantitatea maximă de gaze care poate fi extrasă va fi majorată până la 33 miliarde metri cubi.

Olanda este al doilea producător european de gaze naturale iar în 2011 veniturile din extracţia de gaze au reprezentat 8% din veniturile la buget. Cu toate acestea, activitatea de extracţie a gazelor provoacă cutremure din ce în ce mai dese şi mai puternice în zona de nord a Olandei, provocând pagube fermelor şi clădirilor istorice.

×