x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia rusă cere 14 ani de închisoare pentru un presupus spion norvegian

Justiţia rusă cere 14 ani de închisoare pentru un presupus spion norvegian

09 Apr 2019   •   14:09
Justiţia rusă cere 14 ani de închisoare pentru un presupus spion norvegian

Parchetul rus a cerut marţi o sentinţă de 14 ani de închisoare pentru un pensionar norvegian suspectat că a cules informaţii despre submarinele nucleare ruseşti, un dosar care a generat tensiuni între Rusia şi Norvegia, transmite AFP.
Procuroarea Milana Digaieva, citată de agenţia Interfax, a precizat că a solicitat ca respectiva pedeapsă să fie executată într-o închisoare cu regim sever.
Verdictul va fi pronunţat pe 16 aprilie, a spus ea.
Frode Berg, 63 de ani, un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană însărcinată să supravegheze respectarea acordului de frontieră între Norvegia şi Rusia, a fost arestat în decembrie 2017.
Judecat cu uşile închise, norvegianul, care riscă 20 de ani de închisoare, respinge acuzaţiile formulate împotriva sa.
În decembrie 2018, un fost poliţist rus, acuzat că i-ar fi transmis informaţii, a fost condamnat de un tribunal moscovit la 13 ani de muncă silnică.
Potrivit acuzării, Frode Berg a colectat informaţii despre submarinele nucleare din flota rusă, primite de la un angajat al unei companii din Apărare.
Berg a admis că a ajutat serviciile norvegiene, făcând oficiul de curier în mai multe rânduri, dar dă asigurări că el nu ştia ceea ce transporta şi "nu a înţeles că este vorba de tentative de spionaj norvegiene", a indicat avocatul său norvegian, Brynjulf Risnes.
Detenţia lui Berg a provocat tensiuni între Rusia şi Norvegia, ţări care au o scurtă frontieră terestră şi în general au relaţii de bună vecinătate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: spion norvegian