x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justitie - Un roman la Sing Sing

Justitie - Un roman la Sing Sing

29 Iul 2008   •   00:00
Justitie - Un roman la Sing Sing

La 41 de ani, Roberto Ciaprazi (foto) arata ca un sportiv de performanta. Practica halterele, nu fumeaza, lucreaza ca paralegal (asistent juridic) si vorbeste clar si concis atit engleza, cit si romana, citeste presa si are o credinta puternica, intocmai ca un cetatean american model, a relatat Mediafax intr-o corespondenta din New York. El se afla la Sing Sing, celebra inchisoare de maxima securitate si trist renume a statului New York, in al saptesprezecelea an de detentie, incercind de ani buni sa obtina transferul intr-o inchisoare din Romania.



La 41 de ani, Roberto Ciaprazi (foto) arată ca un sportiv de performanţă. Practică halterele, nu fumează, lucrează ca paralegal (asistent juridic) şi vorbeşte clar şi concis atît engleza, cît şi româna, citeşte presa şi are o credinţă puternică, întocmai ca un cetăţean american model, a relatat Mediafax într-o corespondenţă din New York. El se află la Sing Sing, celebra închisoare de maximă securitate şi trist renume a statului New York, în al şaptesprezecelea an de detenţie, încercînd de ani buni să obţină transferul într-o închisoare din România.

RĂPIREA. Fapta pentru care a fost închis e complicitate la răpirea unui minor, cu tîlhărie, într-un caz care a zguduit opinia publică newyorkeză la începutul anului 1991. Cei doi răpitori au primit pedeapsa maximă pentru asemenea delict, închisoarea pe viaţă. Vasilică Parteni, în vârstă de 22 de ani, şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, cu posibilitatea de eliberare condiţionată după 15 ani. El îşi execută sentinţa la Mid-Orange, închisoare de securitate medie, în nord-vestul statului New York.

ACUZAŢIA.
Roberto Ciaprazi, originar din Botoşani, considerat complice, dar nerecunoscînd participarea la răpire, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, cu posibilitate de eliberare condiţionată după cel puţin 25 de ani. Nu recunoaşte nici în prezent participarea la răpire şi se consideră nevinovat. Constituţia fizică robustă l-a ajutat să supravieţuiască prin cele trei închisori de maximă securitate prin care a trecut. În închisoare a studiat dreptul şi a ajuns să "lucreze" ca paralegal (asistent juridic administrativ) la Sing-Sing, unde se află din 2006. Singura sa opţiune a rămas cererea de transfer într-o închisoare din România pentru eventualitatea obţinerii unei eliberări condiţionate.

MAMA. Valentina Ciaprazi are 63 de ani. A venit în 1996 în America. Avînd studii superioare pedagogice la Paris, a învăţat engleza, şi-a echivalat gradele profesionale, iar în prezent predă franceza la un liceu din Brooklyn. Mereu  îmbrăcată elegant, mereu pe tocuri. Îi trimite prin poştă fiului său ziare româneşti şi articole de pe internet. Către sfîrşitul săptămînii face din timp cumpărăturile – în special alimente pe care deţinuţii nu le primesc în închisoare şi articole de îmbrăcăminte uşoare –, ia trenul la prima oră din gara Grand Central pentru vizita la penitenciar.

Autorităţile consulare române de la New York cunosc cazul Ciaprazi, fără însă a putea influenţa o soluţionare pe lîngă autorităţile americane pînă în prezent.

×
Subiecte în articol: externe inchisoare