x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Karadzici sustine ca Holbrooke i-a promis ca nu va fi judecat la TPI

Karadzici sustine ca Holbrooke i-a promis ca nu va fi judecat la TPI

02 Aug 2008   •   00:00

Fostul lider politic al sirbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, afirma ca negociatorul american Richard Holbrooke i-a promis ca nu va fi "judecat de Tribunalul Penal International" pentru fosta Iugoslavie, intr-o motiune scrisa data publicitatii ieri si citata de AFP.



Fostul lider politic al sîrbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, afirmă că negociatorul american Richard Holbrooke i-a promis că nu va fi "judecat de Tribunalul Penal Internaţional" pentru fosta Iugoslavie, într-o moţiune scrisă dată publicităţii ieri şi citată de AFP.

Karadzici a invocat iniţial, joi, "o înţelegere" încheiată cu negociatorul american Richard Holbrooke în timpul semnării acordurilor de la Dayton, din 1995, în schimbul retragerii sale din viaţa politică. Fostul mediator american pentru pace în Bosnia, Richard Holbrooke, a respins afirmaţia lui Karadzici potrivit căreia SUA i-au propus un acord, care i-ar fi permis să evite inculparea pentru crime de război dacă se retrage din viaţa publică. Departamentul de Stat American a respins de asemenea afirmaţiile lui Karadzici. Joi, Karadzici a compărut, pentru prima dată de la acuzarea sa pentru genocid, în faţa TPI, după ce fostul lider al sîrbilor bosniaci fusese arestat săptămâna trecută, la Belgrad.


În moţiunea dată publicităţii ieri, Karadzici l-a acuzat pe fostul oficial american că i-a vrut moartea. "Incapabil de a-şi îndeplini angajamentele asumate în numele Statelor Unite, (Holbrook) a trecut la planul B ­ lichidarea lui Radovan Karadzici", precizează acuzatul.

×
Subiecte în articol: externe karadzici