x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kerry condamnă colonizarea israeliană, iar Trump și Netanyahu reacționează dur

Kerry condamnă colonizarea israeliană, iar Trump și Netanyahu reacționează dur

de Şerban Mihăilă    |    30 Dec 2016   •   19:30
Kerry condamnă colonizarea israeliană, iar Trump și Netanyahu reacționează dur
Sursa foto: Andrew Harnik/AP

La doar câteva zile după ce, în Consiliul de Securitate, Casa Albă a dat lovitura de grație politicii de colonizare promovate de guvernul Netanyahu, permițând adoptarea unei rezoluții de condamnare a Israelului, șeful diplomației americane, John Kerry, a criticat strategia de extindere a statului evreu. Discursul lui Kerry a fost atacat imediat de Donald Trump și de Benjamin Netanyahu.

Coloniile israeliene constituie o amenințare la adresa păcii, a declarat, miercuri seară, secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, prin crearea unui stat palestinian. „Continuarea colonizării israeliene conduce spre un singur stat și spre ocupația veșnică", a afirmat John Kerry, citat de cotidianul „The New York Times”. El le-a cerut israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate, pe baza granițelor din 1967 - înaintea Războiului de Șase Zile - și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează, la rândul său, AFP. Pentru a se reveni la granițele din 1967, Kerry a propus „schimburi de teritorii echivalente”, în cadrul unor înțelegeri reciproce. „Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu”, a precizat el. Secretarul de Stat a spus, de asemenea, că soluția a două state este „singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni”. Kerry a insistat că Israelul nu poate supraviețui ca stat democratic cu identitate evreiască, atât timp cât nu acceptă soluția coexistenței a două țări, Israel și Palestina. „Premierul Israelului susține public soluția coexistenței a două state, dar actuala coaliție guvernamentală, cea mai de dreapta din istoria Israelului, are o agendă dirijată de cele mai extremiste elemente. Rezultatul este că politicile Guvernului - pe care însuși premierul le-a descris ca fiind cele mai angajate în sensul colonizării din istoria Israelului, conduc în direcția opusă, spre un singur stat", a spus Kerry.

Netanyahu sare ca ars

„Ca și rezoluția Consiliului de Securitate (...), discursul său a fost părtinitor, împotriva Israelului", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, atacând imediat alocuțiunea lui Kerry. „Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile și abia a evocat rădăcina conflictului, și anume opoziția palestiniană la un stat evreu, indiferent de granițele sale", a adăugat el.

John Kerry a fost atacat dur și de președintele ales al SUA, Donald Trump. „Israelul obișnuia să fie un mare prieten al SUA, dar nu mai este. Începutul sfârșitului relației a fost oribilul acord cu Iranul, iar acum, ceea ce s-a întâmplat la ONU. Israelul trebuie să rămână puternic, ziua de 20 ianuarie se apropie", a afirmatTrump, referindu-se la momentul începerii mandatului său. În campanie, el a spus că SUA vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Pentru prima oară după 1979, SUA au decis să nu-și exercite dreptul de veto, permițând astfel Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care condamnă politica israeliană de colonizare.

×