x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Khaled El-Masri ia 60.000 de euro despăgubire pentru că CIA l-a închis pe nedrept! Vezi ce legătură are cu România.

Khaled El-Masri ia 60.000 de euro despăgubire pentru că CIA l-a închis pe nedrept! Vezi ce legătură are cu România.

de Adrian Mogos    |    14 Dec 2012   •   10:49
Khaled El-Masri ia 60.000 de euro despăgubire pentru că CIA l-a închis pe nedrept! Vezi ce legătură are cu România.
Sursa foto: SEBASTIAN WIDMANN/AFP
Avioanele secrete ale CIA care trasportau deţinuţi suspectaţi de terorism făceau escale dese la noi

La 13 decembrie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO a decis că Macedonia este responsabilă de tortură şi rele tratamente aplicate lui Khaled El-Masri, victimă a programului CIA de torturare a deţinuţilor bănuiţi că ar avea legături teroriste. CEDO a decis ca El-Masri să primească 60.000 de euro ca daune pentru că a fost torturat atât pe teritoriul Macedoniei, cât şi după ce a fost transferat autorităţilor americane. El-Masri a fost transportat cu o aeronavă care făcea escale dese în România.

Victimă


Cetăţeanul german de origine libaneză Khaled El-Masri a spus că a fost capturat în Macedonia în cadrul operaţiunilor secrete ale CIA şi că a fost o victimă încă de la arestarea lui în 2003. A fost ţinut izolat, anchetat şi torturat timp de 23 de zile într-un hotel din Skopje, capitala Macedoniei, fiind bănuit de posibile legături cu organizaţii teroriste. El-Masri a declarat că a fost apoi dat pe mâna CIA care l-au dus într-o locaţie secretă de detenţie din Afganistan, unde a stat până în 2004. Autorităţile macedonene au negat acuzaţiile lui El-Masri, precizînd că a fost doar scurt interogat de poliţie atunci când voia să intre în Macedonia, dar neamţul ar fi plecat imediat în Kosovo.

Eşec

Curtea a decis că Guvernul macedonean a eşuat în a investiga acuzaţiile lui El-Masri şi că oficialii de la Skopje nu au putut să-şi susţină dovezile. În 2007, Parlamentul European a lansat propria investigaţie legată de transferurile ilegale de deţinuţi în care a găsit dovezi în spijinul afirmaţiilor lui Khaled El-Masri care a dat în judecată Macedonia la CEDO în iulie 2009.

N 313 P. Constanţa – Bucureşti – Timişoara

Transferul acestuia de la Skopje la Kabul, Afganistan, s-a făcut prin Bagdad în data de 24 ianuarie 2014 cu un Boeing 737 cu număr de înregistrare N 313 P. Cu câteva zile înainte, cu acelaşi avion a fost trasferat un alt deţinut, Benyam Mohammed, care fusese dus din Rabat, Maroc, tot la Kabul. Această aeronavă a circulat des în România. După ce a plecat din Kabul, N 313 P a aterizat la 25 ianuarie 2004 la Timişoara şi după o zi a plecat de la Bucureşti spre Palma de Mallorca, Spania.

Jurnale de bord cu erori

Conform datelor oferite de Eurocontrol, jurnalul de bord al navelor care au tranzitat România sunt pline de erori. Unele avioane au aterizat pe un aeroport şi figurau ca decolând în aceeaşi zi de pe un altul. Aceste erori au fost provocate fie de grabă, fie de faptul că pilotul intenţionat ascundea datele zborului. N 313 P a fost activ în România şi în septembrie 2003, când venea de la Kabul la baza Mihail Kogălniceanu de la Constanţa, via Szymany, Polonia, plecând apoi spre Bucureşti Băneasa şi ulterior spre Rabat în Maroc, unde a făcut escală. De aici, aeronava aparţinând Stevens Express şi-a continuat drumul spre Guantanamo, Cuba, celebra bază militară americană folosită ca închisoare pentru cei acuzaţi de terorism.

N 313 P a mai aterizat la Timişoara venind dinspre Bagdad, via Kabul, şi la 5 ianuarie 2004. Echipa de anchetatori care l-a transportat şi păzit pe El-Masri la Kabul a stat acolo 30 de ore şi plecat spre România cu acelaşi avion, aşa cum am spus, ceea ce ar putea duce la ipoteza că scopul acestui zbor a fost de a transporta deţinuţi dinspre Kabul spre România.

Negare, negare! De trei ori negare!

Cu toate acestea, oficialii români au negat şi continuă să nege orice legătură a României cu programul secret al CIA. În 2008, Comisia de anchetă a Senatului României a exclus în permanenţă ca aceste lucruri să se fi întâmplat, iar concluziile raportului întocmit de Bucureşti şi trimis oficialilor de la Bruxelles au fost catalogate de Comisia Parlamentului European ca fiind premature şi superficiale. În concluziile acestui raport al comisiei Senatului României este menţionat zborul N 313 P. Aici se arată că"respectivul zbor a aterizat pe Aeroportul Bucureşti-Băneasa pentru realimentare şi servicii la sol. Niciun pasager nu a coborât sau urcat din/în avion. Există toate probele care arată fără niciun dubiu acest lucru, dar şi scopul escalei. Acelaşi lucru este valabil şi în cadrul zborului N 313P din data de 22 septembrie 2003." În total, în România au fost implicate 14 aeronave ale CIA. Cele mai multe escale şi decolări au avut loc de pe Otopeni şi Băneasa, urmate de aeroporturile Mihail Kogălinceanu de la Constanţa, Timişoara şi Bacău. În prezent, Comisia pentru Libertăţi Cetăţeneşti, Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles pregăteşte un nou raport legat de zborurile secrete CIA. Oare cum o să mai scoată cămaşa şi de data aceasta oficialii români?

IMPORTANT! Decizia CEDO

×
Subiecte în articol: Khaled El-Masri despagibire euro cia inchis