x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim e gata să declanșeze apocalipsa nucleară

Kim e gata să declanșeze apocalipsa nucleară

de Şerban Mihăilă    |    27 Oct 2017   •   22:14
Kim e gata să declanșeze apocalipsa nucleară
Sursa foto: STR/AFP/Getty Images

După ce a amenințat Statele Unite în repetate rânduri cu un atac distrugător, Coreea de Nord a avertizat că va lansa un nou test nuclear, efectuat pentru prima oară în atmosferă. Testul ar putea avea efecte grave, răspândind particule radioactive și ucigând civili. Mai mult, experimentul militar ar demonstra că Phenianul este capabil să atașeze rachetelor sale încărcătură nucleară și să lovească astfel devastator teritorul american.

Declarația ministrului nord-coreean de Externe în privința eventualității unui test nuclear în atmosferă, în Oceanul Pacific, trebuie luată ad lítteram, a precizat, miercuri seară, un înalt oficial de la Phenian, într-un interviu difuzat de CNN. „Ministrul de Externe este pe deplin informat asupra intențiilor liderului nostru suprem (Kim Jong-un), deci cred că trebuie să luăm cuvintele sale ad lítteram ”, a afirmat diplomatul nord-coreean Ri Yong Pil. Luna trecută, șeful diplomației nord-coreene, Ri Yong Ho, declara că țara sa dorește să efectueze „cea mai puternică explozie”, a unei bombe cu hidrogen, deasupra Pacificului. Avertismenul nord-coreean este extrem de grav, în condițiile în care un test nuclear în atmosferă ar răspândi particule radioactive și ar pune în primejdie viața a sute de mii de oameni. Până acum, Coreea de Nord a efectuat doar teste nucleare subterane, jumătate dintre acestea având loc în ultimele 21 de luni. Ultimul a fost lansat anul acesta, pe data de 3 septembrie, provocând un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Până recent, analiștii militari occidentali susțineau că nord-coreenii nu au încă tehnologia necesară plasării de ogive nucleare pe rachete. Săptămâna trecută, directorul CIA, Mike Pompeo, avertiza însă că Phenianul se află la numai câteva luni distanță de a putea lovi teritoriul american cu arme nucleare. Detonarea încărcăturii nucleare în atmosferă ar demonstra că regimul lui Kim Jong-un a descoperit modul de a-și echipa rachetele cu ogive devastatoare. În această eventualitate, SUA ar putea declanșa operațiunile militare contra Coreei de Nord, susțin surse de la Pentagon, citate de presa internațională. Avertismentul regimului condus de Kim Jong-un în privința unui posibil nou test nuclear, cel mai periculos de până scum, vine pe fondul demersurilor diplomatice intense făcute de Washington pentru pregătirea turneului asiatic al președintelui Donald Trump, de săptămâna viitoare. În timpul acestui tur de forță, care include vizite în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine, șeful Casei Albe intenționează să pună accentul pe importanța intensificării presiunilor economice și militare asupra Coreei de Nord, în încercarea de a constrânge Phenianul să pună capăt programelor sale balistice și nucleare.

Phenianul nu se lasă, SUA nu îndrăznește

Până acum, strategia sancțiunilor internaționale contra regimului condus de Kim Jong-un nu a dat rezultate. Nord-coreenii și-au continuat testele nucleare subterane și au lansat rachete în Oceanul Pacific, deasupra Japoniei. Mai mult, dictatorul nord-coreean a adoptat un ton belicos la adresa Statelor Unite și a manifestat indiferență față de solicitările Chinei, principalul său susținător. „Multă lume speră că eforturile diplomatice vor funcţiona, că sancţiunile vor determina Phenianul să-şi schimbe cursul. Avem opţiuni militare de apărare dacă suntem atacaţi? Bineînţeles. Dar toată lumea este în căutarea unei soluţii diplomatice. Nimeni nu se grăbeşte să meargă la război”, a declarat Jim Mattis, secretarul american al Apărării.

„Prin intermediul cuvintelor şi al acţiunilor, Coreea de Nord ameninţă şi subminează pacea şi securitatea internaţională”.

Departamentul de Stat al SUA

 

 

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un