x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim îi dă pe ascuns lui Al-Assad materiale pentru armele chimice

Kim îi dă pe ascuns lui Al-Assad materiale pentru armele chimice

de Şerban Mihăilă    |    01 Mar 2018   •   16:12
Kim îi dă pe ascuns lui Al-Assad materiale pentru armele chimice

Coreea de Nord a furnizat Siriei echipament ce ar putea fi utilizat pentru producerea de arme chimice, arată un raport al ONU, ajuns în mâinile presei chiar înaintea declanșării exercițiilor militare comune americano-sud-coreene. Cu numai câteva zile în urmă, Casa Albă anunțase noi sancțiuni contra Phenianului, vizând și zeci de companii de transport maritim din lume care ajută regimul lui Kim Jong-un să evite restricțiile internaționale.

De-a lungul timpului, Phenianul a trimis pe ascuns Damascului materiale care pot fi folosite la fabricarea de arme chimice, dezvăluie un raport al experților ONU, încă nepublicat, dar ajuns în mâinile jurnaliștilor de la BBC. Aproximativ 40 de transporturi maritime clandestine au fost făcute între 2012 și 2017, în urma cărora regimul condus de Bashar al-Assad a primit, printre altele, în cantități industriale, cărămizi rezistente la acizi și temperaturi extrem de ridicate, precum și valve și țevi anticorozive, materiale ce pot fi utilizate în facilități speciale, în scopuri militare. Mai mult, scrie raportul citat de BBC, o serie de specialiști nord-coreeni au fost văzuți în câteva fabrici siriene de armament. În pofida sancțiunilor internaționale impuse Phenianului pentru programele sale balistic și nuclear, se pare că dictatorul Kim Jong-un a găsit metode pentru a evita o parte dintre restricțiile care i-au fost impuse, în special cu ajutorul țărilor ostile Statelor Unite. Evaluând modul în care Coreea de Nord respectă sancțiunile internaționale, experții ONU au descoperit dovezi privind trimiterea de transporturi ilegale către Siria, prin „tehnici ingenioase de eschivare”, mai scrie BBC. Cel puțin cinci dintre aceste transporturi ar fi fost efectuate prin intermediul companiei chineze „Cheng Tong Trading”. Transporturile ar fi conţinut o cantitate de cărămizi rezistente la acid, suficientă pentru un proiect la scară industrială mare.

Explicații care nu stau în picioare

China a răspuns acuzațiilor din raport, precizând că nu are „nicio dovadă privind implicarea «Cheng Tong Trading» în afaceri” cu vreo entitate nord-coreeană, prin încălcarea sancţiunilor ONU. Săptămâna trecută, Trump anunțase o serie de acțiuni contra a peste 50 de companii de transport maritim. La rândul său, Damascul s-a rezumat să declare că singurii nord-coreeni aflați în Siria sunt sportivi şi antrenori. Raportul semnalează prezența specialiștilor nord-coreeni în fabrici militare siriene și susține că plata nord-coreenilor se face de către Centrul de Cercetare și Studii Științifice, o agenție guvernamentală siriană, printr-o serie de firme de fațadă.  

Potrivit raportului, Phenianul are o lungă tradiție în vânzarea de echipamente militare și expertiză, în încercarea de a strânge cât mai multe fonduri. Mai mult, se pare că Phenianul face comerț ilegal cu zeci de state și grupări din Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.

Dezvăluirile conținute în raport sunt făcute într-un moment în care armata siriană este acuzată de folosirea armelor chimice contra civililor din Ghouta de Est. Concomitent, liderul de la Phenian, Kim Jong-un, este acuzat că a încercat să folosească Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud pentru a da impresia că dorește dialogul intercoreea

×
Subiecte în articol: coreea arme chimice siriei