x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Il a murit. Trăiască Kim Jong-Un!

Kim Jong-Il a murit. Trăiască Kim Jong-Un!

de Sînziana Stancu    |    19 Dec 2011   •   21:00
Kim Jong-Il a murit. Trăiască Kim Jong-Un!

Coreea de Nord parea ca si-a pierdut busola, ieri, dupa anuntul oficial al mortii 'iubitului conducator', facut dupa doua zile de la moartea lui. Dar, in esenta, nu e nimic neobisnuit in faptul ca acest regim comunist, unicul care detine arme nucleare, proce­dea­za astfel, pentru ca e obisnuit prin excelenta sa treaca totul sub tacere, dand impresia ca nimic nu s-a intamplat.

Anuntul oficial al mortii lui Kim Jong-Il a fost facut sec, de catre agentia centrala coreeana de presa, KCNA, care a spus ca liderul nord-coreean, in varsta de 69 de ani, a mu­rit din cauza 'epuizarii maxime men­tale si fizice'. Apoi, agentia l-a pre­zen­tat pe succesorul lui Kim Jong-Il – nimeni altul decat fiul sau cel mic, Kim Jong-Un, care nu a implinit nici 30 de ani. 'Toti membrii Partidului (Muncitorilor, de guvernamant – n.r.), militarii si publicul trebuie sa res­pecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-Un si sa protejeze si sa con­solideze frontul unit al partidului, armatei si publicului', a subliniat presa oficiala de la Phenian. A fost anuntata si data funeraliilor, care vor avea loc in 28 decembrie, la Phenian, iar perioada de doliu, intre 17 (pentru cine a stiut – n.r.) si 29 decembrie.

Ceva mai impresionata de moar­tea conducatorului tarii a fost crainica imbracata in negru, de la televi­ziunea de stat, care a plans tot timpul cat a citit comunicatul despre trece­rea in nefiinta a 'camaradului' nord-coreenilor. Ceva mai tarziu, dupa modelul crainicei, s-a iscat isterie si in randul poporului, unii oameni iesind in strada si plangand cu hohote dupa 'iubitului condu­ca­tor'.

Dar daca la Phenian era mai mult planset, peste granita, la Seul, era stare de alerta dupa anuntul mortii lui Jong-Il, pentru ca de la un armistitiu precar, care nici macar nu s-a semnat la sfarsitul razboiului dintre cele doua Corei (1950-1953), Nordul si Sudul sunt, tehnic vorbind, in continuare in stare de razboi. Dar in timp ce armata din Sud facea planuri de aparare in cazul destabilizarii zonei, iar Biserica Catolica din Seul pleda pentru o reunificare cu Phenianul, armata Nordului isi arata muschii, tragand vreo doua rachete cu raza scurta de actiune, fara sa recunoasca insa oficial acest lucru.

Tot ieri a fost momentul in care presa a 'revitalizat' partea mai mult sau mai putin stiuta a lui Kin Jong-Il. In primul rand, nu se stie exact daca s-a nascut in Siberia, in 1941 sau in Coreea de Nord, in 1942, asa ca ar putea sa aiba 70, si nu 69 de ani. Este banuit ca, in calitate de conducator al Fortelor Speciale Nord-Coreene, ar fi fost implicat in bombardarea, in 1986, a unui avion al Korean Airlines, in urma caruia au murit 115 oameni. In 1978, a organizat rapirea unui regizor de film din Sud si a prietenei sale care era actrita, si i-a adus in Nord ca sa imbunatateasca industria filmului de acolo. De altfel, se spune ca Jong-Il avea acasa peste 20.000 de filme video, productii occidentale, iar personajele lui preferate erau James Bond si Rambo. Iar bautura lui preferata era coniacul Hennessy.

Vlastarul fara experienta
Succesorul 'dinastic' al fostului lider de la Phenian este fiul sau cel mic. Dar Kim Jong-Un nu este maturizat pentru un conducator adevarat si nici experimentat cum a fost tatal sau, pentru a putea sa duca mai departe o natiune saraca, infometata si indobitocita. Nascut in 8 ianuarie 1984, Kim Jong-Un a devenit favoritul tatalui sau si este facut cu cea de-a treia lui sotie, o dansatoare japoneza, care a fost, la randul ei, sotia lui preferata. Jong-Un a studiat in Elvetia, la o scoala internationala, pana in 1998.

Apoi a urmat studii militare la Universitatea nord-coreeana. In septembrie 2010, tatal lui l-a facut general cu 4 stele si i-a dat pe mana politia secreta. Dar cu toate acestea Kim Jong-Un este prea tanar ca sa se descurce si de aceea se spune ca in spatele lui se va afla unchiul sau, Jang Sung-Taek, pentru a se asigura ca 'dinastia' a fost transmisa asa cum trebuie, conform cauzei revolutionare a Juche – adica a ideologiei dezvoltata de fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen, tatal lui Kim Jong-Il si bunicul lui Kim Jong-Un.

×
Subiecte în articol: externe deces kim jong il