x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Il, în China cu un tren special secret

Kim Jong-Il, în China cu un tren special secret

de Mihaela Matachita    |    03 Mai 2010   •   00:00

Un tren de lux cu 17 vagoane a sosit în China luni dimineaţă, aducându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong-Il, aflat în prima călătorie în străinătate din ultimii ani, în timp ce regimul stalinist se confruntă cu grave probleme economice şi speculaţii că ar fi scufundat o navă de război sud-coreeană.

Un oficial din cadrul Biroului chinez pentru Turism de la graniţa cu Coreea de Nord a confirmat sosirea lui Kim Jong-Il, după cum a relatat AFP. "Kim Jong-Il a sosit la ora locală 05:00 (00:00, ora României), a declarat oficialul din cadrul Biroului pentru Turism de pe Podul Prieteniei, de la Dandong, din provincia chineză Liaoning. Anterior, "am primit o directivă din partea Biroului pentru securitate publică (poliţie) şi din partea armatei prin care ni s-a cerut să întrerupem activităţile turistice în cursul dimineţii", a precizat oficialul, sub protecţia anonimatului. "Podul a fost redeschis şi poliţia nu îi mai împiedică pe oameni să circule", a afirmat el. Dar poliţia feroviară din Dangong a refuzat să confirme sosirea lui Kim Jong-Il. "Nu este altceva decât ce trebuie să vă spun şi nu vă voi spune", a afirmat un oficial.

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, care cita surse de la Seul şi Beijing, anunţase anterior că un tren care îl transportă probabil pe liderul nord-coreean a ajuns luni dimineaţă la graniţa cu China, îndreptându-se spre localitatea Dalian, situată la circa 296 de kilometri sud de Dandong, în extremitatea sudică a Peninsulei Liaoning, destinaţia finală fiind Beijingul.

Kim, căruia îi displace să călătorească cu avionul, s-a mai deplasat în China cu trenul în 2000, 2001, 2004 şi 2006.

Presa japoneză şi sud-coreeană a făcut speculaţii privind o probabilă vizită a lui Kim Jong-Il în China la sfârşitul lui aprilie. Analiştii sunt de părere că oficialii chinezi vor încerca să-l convingă pe Kim să revină la negocierile în şase pe tema dosarului nuclear nord-coreean. Al doilea oficial în ierarhia regimului de la Phenian, Kim Yong-Nam, s-a întâlnit preşedintele chinez Hu Jintao, vineri, cu prilejul inaugurării Expo 2010 de la Shanghai, dar nu s-au oferit informaţii.

×
Subiecte în articol: externe