x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong Un a lăudat Coreea de Sud şi vrea reconciliere şi dialog

Kim Jong Un a lăudat Coreea de Sud şi vrea reconciliere şi dialog

13 Feb 2018   •   07:37
Kim Jong Un a lăudat Coreea de Sud şi vrea reconciliere şi dialog

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a lăudat o Coree de Sud "foarte impresionantă", cu care intenţionează "continuarea încălzirii climatului de reconciliere şi dialog", după reîntoarcerea unei delegaţii de înalţi oficiali nord-coreeni, printre care şi sora sa, de la Jocurile Olimpice de iarnă, a informat agenţia oficială KCNA.

 

"După ce a ascultat raportul delegaţiei, Kim Jong Un şi-a arătat satisfacţia faţă de conţinutul acestuia şi a spus că Sudul, care a rezervat o primire specială delegaţiei Coreei de Nord, a fost foarte impresionant", a scris agenţia nord-coreeană KCNA într-o scurtă relatare a întâlnirii, adăugând că liderul de la Phenian a "exprimat mulţumirile sale" Seulului.

Numărul unu nord-coreean a subliniat, de asemenea, importanţa obţinerii de "bune rezultate" continuând "încălzirea climatului de reconciliere şi dialog", potrivit agenţiei oficiale. Kim Jong Un "a precizat în detaliu direcţia pentru îmbunătăţirea relaţiilor Nord-Sud şi a dat instrucţiuni importante în acest domeniu pentru a se lua măsuri practice în acest scop", a mai arătat KCNA.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang au favorizat o destindere spectaculoasă între cele două Corei - tehnic aflate încă în război - după doi ani de tensiuni extreme în peninsulă. Nordul a efectuat trei teste nucleare, dintre care ultimul, cel mai puternic, în septembrie, şi zeci de tiruri de rachete, afirmând că este în măsură să lovească teritoriul continental american cu o bombă atomică.

Conducătorul nord-coreean a respins luni de zile invitaţiile Seulului adresate ţării sale, de a lua parte la JO, după care a avut o întoarcere bruscă de poziţie în discursul de Anul Nou. Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, s-a întâlnit sâmbătă, la Seul, cu preşedintele onorific al Coreei de Nord, Kim Yong-Nam, şi cu sora liderului Kim Jong Un, dialog istoric în ciuda avertismentelor Washingtonului asupra unei "ofensive a farmecului" olimpic din partea Phenianului.

Moon a primit-o la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene, pe Kim Yo Jong, prima membră a dinastiei conducătoare din Nord care a păşit pe teritoriul marelui rival de la sfârşitul războiului din Coreea. Kim Yong-Nam, cel mai înalt demnitar nord-coreean care a vizitat Sudul până acum, a fost de asemenea prezent. AGERPRES

×