x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-un refuză invitaţia preşedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit în Coreea de Sud

Kim Jong-un refuză invitaţia preşedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit în Coreea de Sud

21 Noi 2019   •   21:30
Kim Jong-un refuză invitaţia preşedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit în Coreea de Sud

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a respins invitaţia preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, de a participa la un summit regional, săptămâna viitoare, în Coreea de Sud, anunţă joi mass-media oficială de la Phenian într-o ilustrare clară a relaţiilor care traversează o perioadă de blocaj între cei doi vecini, potrivit APP şi KBS (Korean Broadcasting System).

Astfel, Kim Jong-un nu va fi prezent la summitul special între Coreea de Sud şi Asociaţia ţărilor din Asia de Sud-Est (Asean), care va avea loc luni şi marţi la Busan, al doilea oraş ca mărime din Coreea de Sud, după cum anunţă agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA într-un comentariu intitulat „Există un timp şi un loc pentru toate”.

Moon Jae-in a trimis o scrisoare în care a adresat o invitaţie omologului său din Coreea de Nord la 5 noiembrie. Phenianul a declarat că nu a venit încă timpul pentru un summit intercoreean, dar a mulţumit totuşi preşedintelui sud-coreean pentru acest gest de reconciliere.

Conform KCNA, preşedinţia sud-coreeană a cerut în repetate rânduri, după trimiterea acestei invitaţii, ca Phenianul să-şi trimită un emisar la summit în cazul în care Kim Jong-un nu va putea veni.

În acest context, agenţia nord-coreeană de presă critică Seulul pentru că încearcă să rezolve problemele dintre cele două Corei cu ajutorul puterilor străine, evocând vizita ministrului sud-coreean pentru reunificare în Statele Unite.

În acelaşi comentariu, Coreea de Sud este acuzată de nerespectarea acordurilor dintre cele două Corei şi aduce astfel prejudicii legăturilor transfrontaliere din cauza că se sprijină pe SUA.

„Cum putem să stăm faţă în faţă şi să rezolvăm lucruri cu un astfel de partener care încredinţează totul străinilor, fără independenţă şi atitudine de sine stătătoare”, scrie KCNA.

În fine, administraţia Moon a greşit crezând că o simplă invitaţie de carton ar putea schimba situaţia actuală gravă, de vreme ce aceasta nici măcar nu a putut lua măsuri adecvate pentru a depăşi impasul, mai scrie KCNA.

Moon, care a pledat constant pentru o îmbunătăţire a relaţiilor cu Phenianul, dotat cu armă nucleară, a avut trei întâlniri cu liderul nord-coreean anul trecut şi a intermediat primul summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Dar contactele între cele două părți au intrat în impas, după eşecul celui de-al doilea summit Kim-Trump la Hanoi în februarie.

De atunci, Phenianul a criticat Seulul pentru exerciţiile comune cu SUA şi a suspendat aproape în totalitate cooperarea intercoreeană în ultimele luni.

Negocierile între Phenian şi Washington asupra programelor nuclear şi balistic nord-coreene sunt în impas, de la eşecul summitului din februarie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un coreea de nord