x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-un nu figurează printre deputații parlamentului nou-ales

Kim Jong-un nu figurează printre deputații parlamentului nou-ales

12 Mar 2019   •   14:32
Kim Jong-un nu figurează printre deputații parlamentului nou-ales

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu figurează pe o listă a deputaţilor parlamentului nou-ales, deşi acest proces este doar o formalitate în ţara comunistă, arată marţi informaţii difuzate de mass-media de la Phenian, născând speculaţii despre ceea ce ar înseamnă o acţiune fără precedent, notează agenţia Yonhap. 

Numele lui Kim nu a fost menţionat când Korean Central Broadcasting Station, un post de radio de stat, a citit unul după altul numele tuturor celor 687 de deputaţi aleşi pentru cea de-a 14-a Adunare Supremă a Poporului (ASP) în alegerile naţionale desfăşurate duminică. 

Aceasta ar însemna că pentru prima dată în istoria Coreii de Nord, liderul suprem nu deţine un loc în ASP, notează agenţia sud-coreeană de presă. Ambii predecesori ai lui Kim, bunicul său şi fondator al statului comunist Kim Ir-sen, precum şi tatăl său Kim Jong-il, au deţinut în acelaşi timp locuri parlamentare. 

Absenţa lui Kim din listă înseamnă că el nu a candidat. Alegerile din Coreea de Nord sunt o formalitate, cu toţi candidaţii fiind aleşi cu 100% din voturi. Mass-media de stat nu au menţionat înregistrarea candidaturii lui Kim înainte sau după alegeri. 

Nu este clar de ce Kim a decis să nu mai candideze şi ce înseamnă această decizie pentru ţară. Dar indiferent de motiv, decizia nu pare să sugereze că puterea sa slăbeşte. 

Unii experţi consideră că decizia ar putea face parte din eforturile lui Kim de a se arăta ca un lider al unui stat normal în care puterile executivă şi legislativă sunt separate. 

Kim a fost ales ultima dată în adunarea legislativă în martie 2014 când au avut loc primele alegeri parlamentare de când a venit la putere. El a candidat pentru un loc în Circumscripţia Muntele Paektu nr. 111, un munte cunoscut ca fiind locul sacru de naştere al tatălui său. 

Sora mai mică a lui Kim, Yo-jong, figurează printre nou-aleşi, potrivit presei de stat de la Phenian. Ministrul de externe Ri Yong-ho şi viceministrul de externe Choe Son-hui, care au condus discuţiile nucleare cu Statele Unite, par să fi fost aleşi pentru prima dată ca deputaţi. 

Unii dintre cei care se ocupă de afacerile intercoreene au intrat de asemenea în legislativ. 

Lista îi include pe Ri Son-gwon, preşedintele Comitetului pentru reunificarea paşnică a ţării, şi Ri Jong-hyok, vicepreşedinte al Comitetului Coreean pentru Pace Asia-Pacific. 

Întrucât mass-media de la Phenian nu le arată fotografiile şi nici nu furnizează detalii despre funcţiile lor, există posibilitatea ca ei să fie persoane diferite cu aceleaşi nume. 

Agenţia oficială de presă Korean Central News Agency (KCNA) a anunţat o participare de 99,99% în alegerile de duminică şi că toţi noii deputaţi au fost aleşi cu 100% din voturi. 

Alegerile din Coreea de Nord sunt în general văzute ca o formalitate, dar scrutinul de duminică a atras atenţia deoarece ar putea oferi o privire asupra oricărei posibile schimbări de putere sub tânărul lider. 

Alegerile au avut loc de asemenea după ce Kim s-a întors acasă cu mâna goală de la al doilea summit cu preşedintele Statelor Unite Donald Trump la Hanoi la sfârşitul lunii trecute.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un coreea de nord alegeri