x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Un: Vom folosi arma nucleară numai dacă suveranitatea Coreeni de Nord este amenințată

Kim Jong-Un: Vom folosi arma nucleară numai dacă suveranitatea Coreeni de Nord este amenințată

08 Mai 2016   •   10:20
Kim Jong-Un: Vom folosi arma nucleară numai dacă suveranitatea Coreeni de Nord este amenințată

Coreea de Nord nu va face uz de armele sale nucleare decât dacă suveranitatea sa îi este ameninţată de către o altă putere nucleară, a afirmat liderul nord-coreean Kim Jong-Un în faţa congresului Partidului Muncitorilor, potrivit AFP.

"Ca putere nucleară responsabilă, republica noastră nu va utiliza o armă nucleară fără ca suveranitatea să îi fie încălcată de forţe ostile şi agresive cu bombe atomice", a declarat sâmbătă Kim Jong-Un, citat duminică de agenţia oficială de presă KCNA.

El a promis că Phenianul "îşi va respecta cu fidelitate" angajamentele sale de neproliferare şi va face presiuni pentru o denuclearizare internaţională.

Coreea de Nord s-a retras în 2003 din Tratatul de Neproliferare Nucleară care obligă statele "să continue de bună-credinţă negocieri privind măsuri relative la dezarmarea nucleară".

Ţara este afectată de o serie de sancţiuni internaţionale impuse după efectuarea primului test cu bombă atomică în 2006, urmat de alte trei şi de numeroase lansări de rachete.

Ultimul test nuclear a avut loc pe 6 ianaurie, iar Phenianul a susţinut că a fost vorba despre o bombă cu hidrogen sau bombă H.

Coreea de Nord a inaugurat vineri prima sa mare adunare politică din ultimii aproape 40 de ani, un congres al partidului unic la putere care urmează să consacre puterea absolută a lui Kim Jong-Un.

De asemenea, va confirma ca doctrină a partidului strategia "byungjin", iniţiată de el, constând în desfăşurarea în tandem a dezvoltării economice şi a programelor nuclear şi balistic.AGERPRES

×