x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kîrgîzstan: Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei

Kîrgîzstan: Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei

de Mediafax    |    26 Ian 2012   •   14:15
Kîrgîzstan: Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei

Peste 1.300 de detinuti din Kirgizstan si-au cusut buzele si aproape 7.000 sunt in greva foamei, pentru a denunta conditiile de detentie, potrivit unui nou bilant furnizat joi de autoritati, care acuza crima organizata ca ar fi in spatele acestei miscari de revolta, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Potrivit cifrelor disponibile astazi (joi), 6.680 de detinuti fac greva foamei, iar dintre ei, 1.319 au gura cusuta", a anuntat serviciul kirgiz al penitenciarelor (GSIN), intr-un comunicat.

Aceeasi sursa mentiona miercuri seara ca 1.197 de detinuti au buzele cusute sau prinse cu agrafe.

Reprezentantii sistemului penitenciar au avertizat de la inceputul acestei miscari, marti, ca nu vor raspunde la revendicarile detinutilor si ca nu ii vor forta sa se hraneasca.

Autoritatile au afirmat ca aceasta revolta a fost orchestrata de liderii crimei organizate, dupa lansarea unei operatiuni impotriva membrilor acesteia in inchisorile din Kirgizstan, la 16 ianuarie, in urma asasinarii unui lider mafiot.

Detinutii si organizatiile neguvernamentale protesteaza fata de relele tratamente si conditiile de detentie din inchisorile din aceasta fosta republica sovietica din Asia centrala, foarte saraca.

Incepand din 2005, inchisorile din Kirgizstan au fost in mod regulat teatrul unor revolte si acte de automutilare, pentru a denunta conditiile de detentie.

Crima organizata, foarte puternica in centrele de detentie, a fost adesea acuzata ca a jucat un rol-cheie in aceste miscari.

×