x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Koala, pe lista celor 113 specii care au nevoie de ajutor urgent după incendiile din Australia

Koala, pe lista celor 113 specii care au nevoie de ajutor urgent după incendiile din Australia

12 Feb 2020   •   12:54
Koala, pe lista celor 113 specii care au nevoie de ajutor urgent după incendiile din Australia

Incendiile devastatoare de vegetaţie din Australia au avut drept consecinţă pierderea unei suprafeţe masive de habitat, fenomen ameninţând populaţiile a 113 specii native de animale, inclusiv koala, care au nevoie de ''ajutor urgent'', potrivit unui grup de experţi, informează DPA.

"În cazul celor mai multe dintre aceste animale, probabil cel puţin 30% din zona habitatului lor a ars, iar în cazul multor altora, procentul este substanţial mai mare", potrivit grupului de experţi Wildlife and Threatened Species Bushfire Recovery Expert Panel.

Grupul de experţi a fost format de guvernul australian luna trecută în scopul monitorizării consecinţelor incendiilor de vegetaţie care au pârjolit suprafeţe însemnate de teren.

Potrivit unei liste provizorii, au fost identificate 113 specii de animale - 13 specii de păsări, 19 de mamifere, 20 de reptile, 17 de broaşte, 5 de nevertebrate, 22 de crustacee şi 17 de peşti - ca având cea mai mare prioritate pentru aplicarea unor măsuri urgente în scopul recuperării în urma incendiilor de vegetaţie din perioada 2019-2020.

Stabilirea speciilor care au nevoie de ajutor în mod prioritar a avut la bază amploarea distrugerilor suferite de habitat, gradul în care populaţia acestora era în pericol înainte de incendii, precum şi caracteristicile fizice, comportamentale şi ecologice care le influenţează vulnerabilitatea în faţa focului.

Grupul de experţi, care a publicat această listă marţi, a ajuns la concluzia că nu par să existe cazuri de specii extincte.

Cu toate acestea, mai multe specii, cum ar fi broaştele corroboree din nord, şopârla de apă Blue Mountains, papagalul negru lucios, dunnart de pe Kangaroo Island, prezintă un risc iminent de extincţie din cauza unei mari suprafeţe de habitat pierdute în urma incendiilor de vegetaţie.

Alte specii, precum koala, au suprafeţe ''substanţiale'' ale habitatului afectate de incendii şi vor necesita "intervenţii de urgenţă" şi răspuns strategic pentru reabilitare, mai spun experţii.

Începând cu luna septembrie, incendiile de vegetaţie au pârjolit peste 12 milioane de hectare de teren din sudul şi estul Australiei. Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 3.000 de locuinţe au fost distruse. Potrivit estimărilor specialiştilor, peste un miliard de animale au murit.

"Flăcările au acoperit o suprafaţă neobişnuit de mare şi, în multe locuri, s-au manifestat cu o intensitate neobişnuită", a precizat Ministerul Agriculturii, Apei şi Mediului într-o declaraţie.

"Unele specii erau considerate ameninţate cu dispariţia înainte de incendii, iar acum incendiile şi-au sporit, cel mai probabil, riscul de extincţie".

Experţii au recomandat două măsuri prioritare, printre care "cercetări rapide la faţa locului" şi ''protejarea zonelor neafectate de incendii'' care ar putea oferi refugiu animalelor afectate.

Guvernul australian a promis luna trecută suma de 50 de milioane de dolari australieni (33,6 milioane de dolari), la care se vor adăuga sume suplimentare, în scopul salvării şi protejării vieţii sălbatice afectate de incendiile de vegetaţie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: koala incendii australia