x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kodak a solicitat protecţie faţă de creditori şi restructurare în faliment, cu finanţare de la Citi

Kodak a solicitat protecţie faţă de creditori şi restructurare în faliment, cu finanţare de la Citi

de Mediafax    |    19 Ian 2012   •   11:41
Kodak a solicitat protecţie faţă de creditori şi restructurare în faliment, cu finanţare de la Citi

Grupul american Eastman Kodak, o emblema a industriei fotografiei, a solicitat protectie fata de creditori sub umbrela legii falimentului si a obtinut o linie de credit de 950 milioane de dolari pe 18 luni de la Citigroup pentru a-si finanta restructurarea, informeaza MEDIAFAX, care citeaza Reuters.

Compania, cu o istorie de 130 de ani, a inventat primul aparat de fotografiat care putea fi operat fara trepied sau alte tipuri de suport, prima camera digitala si a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Luna.

Falimentul si restructurarea cu finantare de la Citigroup reprezinta deznodamantul unui declin dezamagitor pentruKodak.

Protectia fata de creditori si imprumutul consistent de la Citigroup ar putea ajuta compania sa supravietuiasca pana va gasi un cumparator pentru portofoliul de aproximativ 1.100 de brevete de inventie, in prezent cel mai important activ pe care il poate monetiza, si sa isi restructureze si reorganizeze afacerea fara a opri plata salariilor celor 17.000 de angajati.

"Consiliul de Administratie si toata echipa de conducere considera, in unanimitate, ca este o masura necesara si potrivita pentru viitorul Kodak. Acum trebuie sa finalizam transformarea prin evaluarea structurii de costuri si monetizarea efectiva a activelor de baza din zona drepturilor de proprietate intelectuala. Dorim sa depasim acest moment, alaturi de actionari si creditori, ca o companie eficienta, de talie mondiala, specializata in imagine digitala si materiale pentru fotografie", a declarat intr-un comunicat Antonio Perez, presedinte si director general al Kodak.

La finele lunii septembrie, grupul avea active totale de 5,1 miliarde de dolari si obligatii financiare de 6,75 miliarde de dolari.

Kodak si subsidiarele din SUA au cerut protectie in vederea reorganizarii la un tribunal din New York. Subsidiarele din afara SUA nu sunt afectate de masura si vor continua sa-si onoreze obligatiile catre furnizori si clienti, a precizat compania.

In anii de glorie, Kodak a dominat industria fotografiei, insa nu a reusit sa se adapteze suficient de rapid la inovatiile din domeniu, precum camera digitala - produs pe care l-a inventat, insa nu a reusit sa il monetizeze.

Declinul a fost resimtit cel mai puternic in Rochester, New York, orasul in care a fost infiintata compania, unde Kodak mai are 7.000 de angajati, fata de 60.000 la apogeu.

Valoarea de piata a Kodak este in prezent de sub 150 milioane de dolari, fata de 31 miliarde de dolari cu 15 ani in urma.

In ultimii ani, sub conducerea lui Perez, strategia companiei a fost reorientata catre imprimante, insa Kodak nu a mai inregistrat profit din 2007 si nu a reusit sa-si pondereze cheltuielile din cauza obligatiilor uriase catre fondurile de pensii ale fostilor angajati si in contul bonusurilor catre cei actuali.

Kodak a intrat in ultimii ani in numeroase litigii cu nume ca Apple, Research In Motion (BlackBerry) sau HTC, incercand sa obtina sume importante de bani contra inventiilor folosite fara licenta de aceste companii. Brevetele vizate ar putea fi insa vandute in cadrul restructurarii.

Kodak a fost fondata in 1880 de George Eastman cu 125 de dolari, ca producator de film fotografic. Dupa opt ani,Kodak era marca inregistrata si producea aparate de fotografiat si role de film, avand deja o pozitie dominanta pe piata.

Eastman a introdus rapid asa-numitul "dividend salarial", compania platind bonusuri angajatilor in functie de rezultatele financiare.

In 1969, la aproape un secol de la infiintarea Kodak, astronautul Neil Armstrong folosea o camera Kodak de marimea unei cutii de pantofi pentru a realiza primele fotografii de pe Luna.

Sase ani mai tarziu, Kodak a inventat camera digitala, insa nu a monetizat inventia, continuand sa se concentreze pe film fotografic. Kodak a revenit la camere digitale la sfarsitul anilor '90, dar a fost prea tarziu pentru a se impune in raport cu rivalii deja bine pozitionati pe acest segment.

×
Subiecte în articol: bancă credit faliment kodak