x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kofi Annan, numit de ONU şi Liga Arabă emisar special pentru criza din Siria

Kofi Annan, numit de ONU şi Liga Arabă emisar special pentru criza din Siria

24 Feb 2012   •   06:20
Kofi Annan, numit de ONU şi Liga Arabă emisar special pentru criza din Siria

Fostul secretar general al ONU Kofi Annan a fost numit "emisar special comun al Natiunilor Unite si Ligii Arabe pentru criza din Siria", a anuntat Organizatia Natiunilor Unite intr-un comunicat.

Annan va fi insarcinat "sa ofere bunele sale oficii in vederea incetarii oricaror violente si incalcari ale drepturilor omului si sa promoveze o solutie pasnica la criza siriana", precizeaza comunicatul.

In plus, Kofi Annan "va purta consultari ample in Siria si in afara Siriei cu toti interlocutorii vizati, cu scopul incetarii violentelor si crizei umanitare" in aceasta tara. El va facilita, potrivit textului, "o solutionare pasnica si completa (a crizei), realizata chiar de catre sirieni, care sa raspunda aspiratiilor democratice ale populatiei, prin intermediul unui dialog politic larg intre Guvernul sirian si opozitia siriana in ansamblul sau".

Ghanezul Kofi Annan, in varsta de 73 de ani, a fost secretar general al ONU timp de zece ani, din 1997 si pana in 2006. El a obtinut un Nobel pentru Pace in 2001, impreuna cu organizatia.

Zeci de persoane, majoritatea civili, au murit in violentele de joi din Siria

Cel putin 86 de persoane au murit in violentele de joi din Siria, majoritatea civili ucisi in represiunea revoltei populare, a anuntat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.

Douazeci si patru de civili au fost ucisi de fortele de securitate in provincia rebela Hama, potrivit OSDO. Treisprezece membri ai unei familii, ucisi in asaltul fortelor de ordine asupra satului Kafar al-Ton, precum si doi copii figureaza printre victime.

In provincia Idleb, 21 de civili au fost ucisi de fortele regimului, care au lansat atacuri asupra mai multor localitati, potrivit aceleiasi surse.

Noua civili, intre care un copil de cinci ani, au fost ucisi la Deraa.

Fortele de securitate au batut si arestat mai multi studenti la Universitatea din Alep, a mai afirmat OSDO, cu sediul in Marea Britanie. Fortele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa aproape 2.000 de studenti care manifestau in campus, provocand cazuri de sufocare, si au arestat 12 studenti, a precizat OSDO.

In provincia Alep, un baiat de opt ani a fost ucis de tirurile fortelor regimului asupra localitatii Ming, conform OSDO.

Un civil a fost ucis la Daraya, in provincia Damasc, iar alti cinci civili au murit din cauza tirurilor trupelor asupra orasului Deir Ezzor, a adaugat sursa citata.

In plus, OSDO a evocat moartea a 20 de soldati si membri ai fortelor de securitate, precum si a cinci dezertori ai armatei, in atacuri sau confruntari din toata tara.

Intr-o rezolutie adoptata saptamana trecuta, Adunarea Generala a ONU a solicitat Damascului sa puna capat reprimarii feroce a populatiei sale civile si a reclamat numirea unui emisar special ONU.

Rusia si China au votat impotriva, dupa ce au opus un vot de veto unui numar de doua rezolutii ale Consiliului de Securitate privind situatia din Siria.

Actinea de reprimare a fortelor regimului lui Bashar al-Assad s-a soldat cu aproximativ 7.600 de morti din martie 2011 si pana in prezent, potrivit organizatiilor siriene din domeniul apararii drepturilor omului.

La postul de emisar au mai candidat fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul premier algerian Mouloud Hamrouche si Mohammed Sabah al-Salem al-Sabah, un fost ministru kuwaitian de Externe, potrivit unor diplomati.

×