x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kogălniceanu, încă în evaluări

Kogălniceanu, încă în evaluări

de Anca Aldea    |    28 Iul 2011   •   21:00
Kogălniceanu, încă în evaluări

Agitatie pe pistele aeroportului mi­litar de la Kogalniceanu, de unde avioanele-cargo americane pleaca regulat spre Afganistan, pentru a livra trupelor armament si echipament. In urma cu trei luni, mai multi specialisti din Statele Unite au venit la Kogalniceanu pentru a-i testa capa­citatea si a-i verifica potentialul de centru multilateral. Nu au o misiune tocmai usoara – ei trebuie sa eva­lueze felul in care baza de la Mihail Kogalniceanu poate juca un rol pentru frontul din Afganistan si sa exa­mineze potentialul acesteia de a servi drept centru de transporturi logistice pentru operatiuni viitoare, scrie pu­blicatia Stars and Stripes, a Armatei Statelor Unite.

Transportul materialelor din si in Afganistan pe drumurile pakistaneze reprezinta, evident, un risc – in zonele rurale din aceasta tara vecina Afga­nistanului talibanii obisnuiesc sa arunce in aer cam tot ce le pica "la mana". In special convoaiele militare care tranziteaza regiunile tribale din Pakistan. Pe de alta parte, americanii nu se pot folosi de bazele lor din vecinatatea Afganistanului din motive obiective – in Kirgizstan s-au inmultit conflictele politice, iar Fe­deratia Rusa impune termeni duri pentru ca teritoriul ei sa fie tranzitat de camioane americane incarcate cu echipamente pentru militari din teatrul afgan de lupta. Astfel ca Romania poate fi prezentata ca singura rezolvare la problema americana. Baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de Portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. Pe de alta parte, Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre, cat si dinspre Afganistan. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri, a explicat, pentru Stars and Stripes, locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European ame­rican din Stuttgart.

In prezent, cei aproximativ 70 de militari din cadrul Fortelor Aeriene americane se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, respectiv livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie a Fortelor SUA, detasata in provincia Paktika din Afganistan, unde va participa, in urmatoarele 12 luni, la operatiunea Enduring Freedom.

Despre Romania, numai de bine, spun interlocutorii americani ai pu­blicatiei de peste Ocean. Lt.-col. Derner a tinut sa precizeze ca Armata americana va avea "un rol de supraveghere" la Kogalniceanu, zona care "are capacitate rutiera, aeriana si maritima" si care poate consolida economia locala, si "nu preconizam deloc sa stationam oameni acolo". Potrivit USTRANSCOM (Comandamentul American al Transporturilor), daca testul nu va descoperi probleme majore la baza roma­neasca, Kogalniceanu are toate sansele sa devina un nod logistic pentru Statele Unite si aliatii sai.

×