x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kommersant - Moscova vrea baza permanenta in Siria

Kommersant - Moscova vrea baza permanenta in Siria

de Anca Aldea    |    03 Iun 2006   •   00:00
Kommersant - Moscova vrea baza permanenta in Siria

Rusia a inceput pregatirile pentru instalarea, in portul sirian Tartus, a unei baze militare permanente, destinata unei parti a vaselor din Flota Marii Negre, stationate momentan la Sevastopol, in Ucraina.

Moscova detine deja, la Tartus, din anii ’70, o baza logistica pentru navele de razboi din Marea Mediterana. Dar aceasta baza urmeaza sa fie marita, rusii avand proiecte similare si pentru portul sirian Latakia, sustine Vladimir Zimin, responsabil pe probleme economice in cadrul Ambasadei ruse la Damasc. Declaratiile citate de cotidianul Kommersant au fost preluate de presa europeana, preocupata de evolutiile din ultima vreme a regruparii fortelor americane in zona Orientului Mijlociu si in regiunea Marii Negre.

INFLUENTA REGIONALA. Interesul Moscovei pentru Orientul Mijlociu este confirmat, neoficial, de Statul Major al Fortelor Navale ruse si de Ministerul rus al Apararii. Oficial, Moscova nu a anuntat decat ca, in contextul politicii sale globale, va construi, la Novorossiisk, singurul port de apa adanca pe care Rusia il are la Marea Neagra, doua baze pentru Flota Marii Negre, scrie Kommersant. Este pentru prima data cand Rusia isi stabileste o baza militara permanenta in afara granitelor Comunitatii Statelor Independente (CIS) de la caderea URSS. Noile prioritati ale Moscovei raspund si necesitatii extinderii influentei in Orientul Mijlociu, scrie editia online a ziarului MosNews. Vladimir Zimin sustine ca autoritatile de la Moscova cauta, de la o vreme, solutii de inlocuire a bazei de la Sevastopol, situata in Crimeea, inchiriata de la ucraineni pana in 2017.

PLANURI. De fapt, Moscova s-a orientat asupra a doua porturi strategice in Siria - Tartus si Latakia - care vor servi drept avanpost strategic la Marea Mediterana. Expertii rusi au inceput deja lucrarile de adancire a portului Tartus si de extindere a celui de la Latakia. Baza de la Tartus va fi protejata cu un sistem de aparare antiaeriana cu raza lunga de actiune, de productie rusa, a carui capacitate de aparare poate acoperi o mare parte a teritoriului sirian, scrie Kommersant.

DEZMINTIRE. Declaratiile publicate de Kommersant au fost insa dezmintite de Ministerul rus al Apararii. "Este o informatie inventata in totalitate, care nu se bazeaza pe nimic concret", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului agentiei Ria Novosti.

RUBLE INVESTITE IN REGIUNE
Interesul Rusiei in Orientul Mijlociu, cu precadere in Siria, s-a concretizat, sustin surse citate de Kommersant, si in semnarea unui acord cu Damascul pentru modernizarea sistemului de rachete sovietice S-125 cu raza medie de actiune. Totodata, Guvernul de la Damasc si-a exprimat interesul achizitionarii, din Rusia, a unor rachete Pantsir-S1. Un lucru este clar, noteaza presa americana. Noile planuri ale Moscovei reprezinta o bataie de cap in plus pentru Washington. Desi Ministerul rus al Apararii nu a confirmat oficial construirea, in Siria, a unei baze permanente, ieri seful acestei institutii, Serghei Ivanov, a anuntat ca Rusia isi propune sa cheltuiasca 186 de miliarde de dolari pe armament pana in 2015. Ministrul a promis ca banii vor fi cheltuiti eficient: "Pentru prima data dupa destramarea Uniunii Sovietice, Rusia va amplasa o baza militara in afara fostelor frontiere sovietice, ceea ce ii va permite sa isi joace propriul joc politic in Orientul Mijlociu", scrie Kommersant.
×
Subiecte în articol: externe baza kommersant