x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo: Preşedintele Hashim Thaci acuză comunitatea internațională că nu își respectă promisiunile

Kosovo: Preşedintele Hashim Thaci acuză comunitatea internațională că nu își respectă promisiunile

09 Oct 2017   •   21:15
Kosovo: Preşedintele Hashim Thaci acuză comunitatea internațională că nu își respectă promisiunile

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a acuzat luni comunitatea internaţională că nu şi-a respectat promisiunile făcute în schimbul aprobării de către Pristina a creării unui tribunal special pentru crimele de război de care este acuzată gherila separatistă, informează AFP.

"Kosovo s-a ţinut de cuvânt. Comunitatea internaţională nu", a declarat Thaci la o reuniune cu societatea civilă.

Tribunalul special a fost creat pentru a judeca crime de război comise de membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), care s-au luptat cu forţele liderului sârb Slobodan Milosevic în timpul războiului din 1998-1999.

Parlamentul din Kosovo a aprobat în 2015 crearea acestui tribunal. Foşti lideri ai UCK, printre care şi Thaci, ar putea fi inculpaţi de către acest tribunal instalat la Haga.

Thaci a subliniat că în schimbul adoptării unei legi speciale pentru crearea acestui tribunal, Kosovo a primit ca promisiune o procedură rapidă de aderare la Consiliul Europei şi la UNESCO, eliminarea vizelor pentru călătoriile în Uniunea Europeană şi posibilitatea de a avea propria armată.

"Comunitatea internaţională nu şi-a respectat niciuna dintre aceste promisiuni. Dimpotrivă, drumul Kosovo (spre integrarea) euroatlantică a devenit mai dificil", a adăugat Thaci.

Tribunalul a fost creat sub presiune internaţională în urma unui raport de anchetă al Consiliului Europei conform căruia o reţea criminală condusă de Hashim Thaci a organizat răpirea şi dispariţia a circa 500 de civili, în majoritate sârbi, după retragerea forţelor lui Milosevici din Kosovo în 1999.

Thaci, care conducea aripa politică a UCK în timpul războiului, a respins acest raport, spunând că motivaţiile sale sunt politice.

Deşi face parte din sistemul judiciar al Kosovo, tribunalul este format din judecători internaţionali şi este finanţat în principal de UE. Tribunalul ar urma să decidă primele inculpări până la sfârşitul anului.AGERPRES

×
Subiecte în articol: hashim thaci