x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Atena începe procesul jurnalistului acuzat că a divulgat "lista Lagarde”, cu bogătaşii Greciei

La Atena începe procesul jurnalistului acuzat că a divulgat "lista Lagarde”, cu bogătaşii Greciei

de Istvan Deak    |    01 Noi 2012   •   21:10
La Atena începe procesul jurnalistului acuzat că a divulgat "lista Lagarde”, cu bogătaşii Greciei

La Atena a început procesul unui jurnalist acuzat de divulgare de informaţii private, după ce a publicat numele unor greci bogaţi, care aveau conturi secrete într-o bancă elveţiană. Lista cuprinde peste 2000 de nume şi pare să fie o listă primită în urmă cu peste doi ani de autorităţi de la Ministerul de Finanţe din Franţa. Autorităţile de la Atena nu au făcut nimic oficial de la primirea listei, cu toate că există suspiciunea că cel puţin o parte dintre conturile din Elveţia erau folosite pentru evaziune fiscală.

A dispărut
Lista cu posibilii evazionişti a fost dată autorităţilor din Grecia în aprilie 2010. Aşa-numită ''listă Lagarde'', după numele ministrului de Finanţe de atunci din Franţa, Christine Lagarde, acum şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), ar fi trebuit să ajute autorităţile de la Atena să-i depisteze pe eventualii evazionişti. Documentul cuprinde numele a peste 2000 de persoane cu conturi la banca elveţiană HSBC. În ultimii doi ani, lista, practic, a dispărut. Ea a fost publicată însă săptămâna trecută de o revistă condusă de jurnalistul Kostas Vaxevanis, intitulată "Hot Doc”. Acesta a fost dat în urmărire de către autorităţi şi reţinut la sfârşitul săptămânii trecute. Jurnalistul este acuzat de divulgare de informaţii personale şi încălcarea dreptului la viaţă privată. Dimitris Trimis, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor de la Ziarele din Atena, a descris acţiunile de urmărire penală împotriva investigaţiei jurnalistice ca fiind "absolut ipocrite", conform Reporter GR.

Vaxevanis a declarat că a primit fişierul pe un stick USB de la cineva care a scris Hot Doc. Lista conţine nume de politicieni, actori, medici, avocaţi şi arhitecţi. Lista conţine, de asemenea, numele unor persoane identificate drept casnice şi oameni de ştiinţă.

Bănet, nu glumă!

Rapoartele mass-media au dezvăluit că unele dintre conturi conţineau până la 650 milioane de dolari (aproximativ 500 de milioane de euro), în timp ce suma totală a banilor din conturi a ajuns la 1,95 miliarde de dolari.
Într-un scurt interviu pentru televiziunea Al Jazeera, jurnalistul susţine că autorităţile l-au pus sub acuzare pentru că pe listă apar multe persoane cu relaţii politice.

"Mulţi dintre cei de pe listă sunt prieteni cu parlamentari, cu miniştri, iau masa împreună. Nu e o crimă să fii prieten cu cineva, însă am cerut să fie verificate suspiciunile de evaziune fiscală. Nu s-a întâmplat nimic în ultimii doi ani şi lista a fost ţinută secretă. Am publicat lista pentru că asta e treaba mea ca jurnalist, să public informaţii pe care alţii încearcă să le ascundă”, a declarat Kostas Vaxevanis.

Într-o ţară în care oamenii sunt tot mai săraci, a adăgat jurnalistul grec, autorităţile ar fi trebuit să îi investigheze pe cei de pe listă şi să facă publice rezultatele. Punerea sa sub acuzare de autorităţi, consideră jurnalistul, este un atac la libertatea presei din Grecia. "Am publicat doar numele care au legătură cu conturile bancare, dar niciodată nu am afirmat dacă ei au sau nu bani în ele", a spus Vaxevanis. "Tranzacţiile noastre sunt făcute publice la tejgheaua băncii, iar a avea un cont bancar nu reprezintă informaţii cu caracter personal”, a spus el.

Protest
Kostas Vaxevanis a ţinut să remarce că aproape întreaga presă din Grecia s-a ferit să relateze despre publicarea listei, arestarea sa şi procesul care abia începe. "Hot Doc” a afirmat în mod explicit că oamenii din listă nu ar trebui declaraţi evazionişti fiscali cu excepţia cazului în care acest lucru este dovedit. Cu toate acestea, revista a remarcat că sumele din multe conturi nu au justificare când au fost comparate cu veniturile deţinătorilor. După publicarea listei, majoritatea conturilor bancare au fost închise.

Organizaţia de apărare a drepturilor jurnaliştilor South East Europe Media Organisation (SEEMO), afiliată la International Press Institute (IPI), afirmă, într-un comunicat de presă remis Jurnalului Naţional, că libertatea presei, protejarea datelor cu caracter privat şi dreptul publicului de a fi informat trebuie să fie respectate. "Cer Curţii să stabilească dacă lista publicată de Hot Doc este o încălcare a dreptului la viaţă privată. În acelaşi timp, Curtea ar trebui să ţină cont de faptul că publicul are dreptul de a şti dacă deţinătorii conturilor sunt de asemenea şi persoane care ocolesc taxele, mai ales acum, când grecii trebuie să suporte efectele severei crize economice”, a declarat secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic. "În calitatea noastră de organizaţie de sprijinire a libertăţii presei, credem că publicul are dreptul de a şti şi că jurnaliştii nu ar trebui să fie închişi. Condamn reţinerea lui Vaxevanis", a adăugat Vujovic.

×
Subiecte în articol: grecia evaziune fiscala