x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La rece despre o ţară în clocot (2)

La rece despre o ţară în clocot (2)

de Irina Cristea    |    18 Feb 2011   •   18:37
La rece despre o ţară în clocot (2)
Sursa foto: Irina Cristea/

Se vorbeşte mult, în ultimii ani, despre „miracolul chinez”. Se fac analize şi estimări, se scriu cărţi despre cât va mai dura până când China va depăşi SUA în clasamentul celor mai puternice economii ale lumii. În acest timp, la vest de „miracolul chinez” India creşte-ntr-o zi cât alţii nu cresc în veci o economie care, inspirându-se „paşnic” din experienţa Chinei şi ferindu-se să se raporteze la puternicul vecin ca la un adversar. În tot acest demers, India priveşte şi către Vest, către potenţiali parteneri – fie că e vorba despre investitori sau despre pieţe de desfacere.

„India şi China au, fiecare, propriile «puncte tari». India dispune de o bază de resurse umane mult mai amplă, dat fiind că populaţia sa este mult mai tânără. De asemenea, dispune de întreprinzători privaţi, care reprezintă un deta­liu foarte important. Mai mult, zonele de interes ale Indiei pe piaţa economică sunt diferite de ale Chinei, care merge mai mult pe manufactură şi pe infrastructură. Concurăm, e drept, pe resurse energetice, de care ambele ţări au nevoie şi pe care trebuie să ni le procurăm din «afară». Cu toate acestea, este suficient loc pentru China şi India pe piaţă. Suficient loc pentru ca ambele ţări să poată creşte”, spun oficiali din Ministerul de Externe indian în întâlnirile cu jurnaliştii străini. În vreme ce membri ai comunităţii de afaceri se arată optimişti că India va recupera curând „decalajul” de zece ani care o desparte de China. Argumentele – populaţia chineză îmbătrâneşte, iar estimările arată o încetinire a ritmului creşterii economice.

 India nu vrea să crească pe cont propriu, mai spun ei. Iar mesajul pe care i-l transmite Europei este unul de invitaţie de a lua parte la aceste oportunităţi de creştere. Chiar dacă uriaşa ţară cu 1,2 miliarde de locuitori are numeroase faţete, de la turism de lux bine pus la punct la o agricultură care se târăşte, de la săcărie la creştere economică, de la tehnologie în IT la lipsa curentului electric, de la excelenţă în turismul medical (nefrologie, neorologie, chirurgie pediatrică) la existenţa, în zona rurală, a unor „chioşcuri” medicale ambulante, aici există oportunităţi de investiţii pe care Guvernul îşi doreşte să le facă, pe cât se poate, cunoscute.

Sume uriaşe s-au investit însă în ultimii ani în moder­nizarea Indiei. Iar ambiţiile pentru următorii ani sunt în va­loare de 1,5 trilioane de dolari numai pentru infrastructură în perioada 2012-2017 (9% din PIB). Ceea ce deschide posibilităţi cel puţin interesante pentru potenţialii investitori. „Companiile străine sunt binevenite să participe la lucrările de infrastructură din India. Trebuie însă ca ţările noastre să fie mai vizibile unele pe pieţele celorlalte am dori o nouă relaţie cu vechii noştri prieteni”, a spus, recent, ministrul indian de Externe, Somanahalli Mallaiah Krishna, într-o întâlnire cu jurnalişti din Europa Centrală şi de Est.

El a enumerat şi câteva dintre domeniile unde India îşi doreşte o mai mare participare străină: construcţia de drumuri, dezvoltarea reţelei de energie electrică, managementul apei, mediul, programe de educare şi pregătire profesională a tinerilor, minie­rit. „Ne dorim o cooperare tot mai bună cu Europa Centrală, unde ştim că există tehnologie foarte bună. O oportunitate ar fi chiar ca trei sau patru ţări să pună la punct o ofertă comună de a intra pe piaţa indiană. Ar fi nevoie însă de mai multe seminarii de afa­ceri. Cât despre noi, arătaţi-ne un proiect interesant, chemaţi-ne oriunde şi vom veni”, spune şi S. Chandrasekhar, vicepreşedintele Confederaţiei Industriei din India.

×
Subiecte în articol: reportaj