x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La revedere, OPEC. De acum, fiecare pentru el!  

La revedere, OPEC. De acum, fiecare pentru el!  

de Şerban Mihăilă    |    12 Mai 2016   •   10:50
La revedere, OPEC. De acum, fiecare pentru el!  
Sursa foto: goce risteski/Getty Images/iStockphoto

Divergențele interne distrug Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, iar capacitatea OPEC de a influența piețele din întreaga lume s-a evaporat ca un balon de săpun, afirmă Igor Secin, directorul executiv al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Provenit din serviciile secrete sovietice, Secin este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus, Vladimir Putin.

Lovită în plin de colapsul prețului petrolului, Rusia a cochetat în ultimele luni cu ideea cooperării cu OPEC. Tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran au aruncat însă în aer un acord global de stabilizare a prețurilor de pe o piață ajunsă deja la suprasaturație.

Reuniți la jumătatea lunii aprilie, la Doha, lideri ai statelor membre ale OPEC, Rusiei și altor exportatori mondiali de țiței nu au reușit să ajungă la o înțelegere prin care să înghețe producția de petrol la nivelul din luna ianuarie a acestui an. În timp ce Kremlinul sprijinea efectiv un astfel de acord, Igor Secin era singurul oficial rus care se opunea vehement unei înțelegeri între țara sa și OPEC. Acum, când predicțiile sale sumbre în privința viitorului OPEC par să se fi adeverit, Secin consideră că și-a demonstrat punctul de vedere.

Mai mult, el vrea să contribuie la prevenirea unor situații similare, din care Rusia ar avea de suferit. “În acest moment, o serie de factori obiectivi exclud posibilitatea ca vreun cartel să-și poată impune voința pe piață (…) OPEC a încetat practic să mai existe ca organizație unită”, a declarat directorul Rosneft pentru agenția Reuters.

“În actualele condiții, compania Rosneft a fost sceptică de la bun început în privința încheierii unei înțelegeri în care să fie implicată OPEC”, a spus Secin, care a adăugat: “Cu cine să ne înțelegem și cum? Evoluția ulterioară a situației ne-a dat dreptate”.

Doar cerere și ofertă

Directorul Rosneft este de părere că Rusia nu trebuie să-și mai facă iluzii în privința stabilirii prețului petrolului prin alte mecanisme decât cel al rebalansării pieței după criteriul cererii și ofertei. “În momentul de față, factorii cheie care influențează piața sunt finanțele, tehnologia și regulamentele în vigoare. Putem observa asta în cazul șisturilor bituminoase, care au devenit un instrument puternic pe piața globală”.

Declarațiile lui Secin ar putea armoniza prețul petrolului, după același tip de raționament care, cel mai probabil, va fi utilizat de acum înainte de către Arabia Saudită. Khalid al-Falih, noul ministru saudit al Energiei, a fost în numeroase rânduri extrem de vocal în privința necesității rebalansării pieței petroliere prin prețuri mici, afirmând că țara sa are resursele necesare pentru a aplica această strategie. Foarte probabil, în viziunea sa, lumea se îndreaptă spre o nouă eră, în care prețul petrolului va fi stabilit mai degrabă de către cerere și ofertă, decât de politica OPEC, consideră Reuters.

Săptămâna trecută, regele Salman al Arabiei Saudite l-a destituit pe ministrul Petrolului, Ali al-Naimi, care a influențat în ultimele două decenii strategia OPEC. Departamentul său a fost transformat într-un minister al Energiei, condus de Khalid al-Falih.

În 2014, revista Forbes îl prezenta pe Ali al-Naimi drept cel mai puternic om din lume în domeniul petrolier și l-a plasat pe poziția 50 în topul personalităților cele mai puternice de pe glob. Săptămâna trecută, el a fost demis.

×
Subiecte în articol: opec petrol Rusia