x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laburiştii, acuzaţi că au vândut Flota britanică

Laburiştii, acuzaţi că au vândut Flota britanică

de Mihaela Matachita    |    05 Mai 2010   •   00:00
Laburiştii, acuzaţi că au vândut Flota britanică
Sursa foto: Dan Mihăescu/Agerpres

În plină campanie electorală pentru legislativele din 6 mai, laburiştii britanici, la putere, sunt acuzaţi că au vândut o mare parte a navelor din Flota Regatului Unit, pentru numai 580 milioane de lire sterline (670 milioane de euro), mai multor ţări, inclusiv României.



Navele au fost vândute din cauza reducerilor bugetare, după cum a relatat Daily Mail. Potrivit Parlamentului de la Londra, Marea Britanie a vândut nave în Filipine, Canada, Grecia, Trinidad-Tobago, Guyana, Bangladesh, România, Chile, Estonia şi Brazilia, începând din 1997.
Cotidianul citat mai arată că vânzarea navelor HMS London şi HMS Coventry României este deosebit de controversată, deoarece s-a dezvăluit că, din cele 116 milioane de lire sterline (134 milioane de euro) plătite pentru cele două fregate, contribuabilul britanic a primit doar 200.000 de lire (230.000 de euro).

Restul banilor, peste 133 milioane de euro, a revenit gigantului de armament BAE Systems.
Unii au plătit bani grei, dar alţii au primit gratis vase militare. Este cazul navelor de deminare HMS Cottesmore şi HMS Dulverton, care au fost oferite fără bani Lituaniei în noiembrie 2009. Ministerul britanic al Apărării nu a dat explicaţii, insistând doar că tranzacţia a fost "sensibilă din punct de vedere comercial".

Ziarul citează surse apropiate de ministrul Apărării, Bob Ainsworth, potrivit cărora "vânzarea acestor nave este (...) o modalitate de a construi relaţii diplomatice cu alte naţiuni, un instrument deosebit de valoros pentru apărarea ţării noastre".

×
Subiecte în articol: externe