x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lacrima lui Putin. A plâns? N-a plâns...

Lacrima lui Putin. A plâns? N-a plâns...

de Marina Constantinoiu    |    05 Mar 2012   •   21:00
Lacrima lui Putin. A plâns? N-a plâns...

A castigat, si-a spulberat adversarii, a iesit in public sa le multumeasca alegatorilor, le-a vorbit celor care s-au ocupat de campania electorala si a uimit lumea cu o lacrima. Numele lui e Putin. Vladimir Putin. E din nou presedinte, chiar daca a mai fost. Acum inhata un mandat de sase ani, in 2018 ar putea candida din nou, pentru inca unul.

Un dur, provenit din randurile temutului KGB, Vladimir Putin a var­sat o lacrima imediat dupa anun­ta­rea rezultatelor exit-poll-urilor. Ca­me­re­le televiziunilor au facut mega-zoom pe lacrima, lumea a inceput sa comenteze: 'Iata si latura umana a lui Putin!'. Indata, pro­blema lacrimoge­na a agitat blogosfera: a plans sau nu a plans? Lacri­mile 'erau adevarate, dar din cauza vantului', a raspuns Putin, care detine centura neagra la judo si de obicei a aparut in fata camerelor de luat de vederi cu pistolul in mana, cu bustul gol calare pe cal sau urmarind un tigru.

'Moscova nu crede in lacrimi'
Dar nimeni nu a apreciat ex­pli­ca­tia, iar criticii sai nu au ratat ocazia de a-l ataca. 'Vova (diminutiv de la Vladimir – n.r.), Moscova nu crede in lacrimi', scria pe Twitter bloggerul Slavik Zehner, referindu-se la titlul celebrului film sovietic din anii ’80. Aleksei Navalni, una dintre figurile opozitiei care protesteaza la Moscova din decembrie, a reactionat si el cu ironie. 'Astazi, liderul nostru a avut un motiv bun pentru a plange', a declarat el la postul independent de televiziune Dojd. 'A privit in jurul lui si a zis: Dumnezeule, ce am facut?', a adaugat el.

Premierul rus in exercitiu Vla­di­mir Putin, care a castigat alegerile prezidentiale cu peste 64 la suta, se confrunta cu o miscare inedita de contestare dupa alegerile legislative din decembrie, marcate de nu­me­roa­se fraude, potrivit opozitiei si observatorilor. Si acum, opozitia a denuntat fraude importante si a declansat deja protestele. Aproape o suta de manifestanti, intre care si scriitorul Eduard Limonov, au fost arestati luni la Moscova, in timpul unui miting al opozitiei, care cerea alegeri prezidentiale anticipate, denuntand victoria lui Vladimir Putin la scrutinul de duminica, relateaza AFP. Coalitia de opozitie rusa, formata in urma miscarii de contestare a puterii, a cerut alegeri prezidentiale anticipate, in cursul unui miting la care participau mii de persoane, la Moscova.

Opozitia, care a stiut sa mobilizeze masele la Moscova, va trebui sa decida, o data cu alegerea lui Vladimir Putin la Presedintie pentru urmatorii sase ani, ce forma va lua lupta sa in aceasta perioada in care va fi exclusa din sistemul politic, comenteaza AFP. In pedioada imediat urmatoare, diversii lideri ai acestei aliantei care regrupeaza liberali, intelectuali si militanti pentru drepturile omului, dar si anarhisti si nationalisti, afiseaza un singur obiectiv, si anume acela de a reuni un numar maxim de manifestanti la protestele pentru 'Rusia fara Putin'. Dar in lipsa altor scrutinuri nationale inaintea alegerilor legislative din 2016 si a celor prezidentiale din 2018 care ar putea servi drept catalizator, alianta trebuie sa se gandeasca ce forma va lua lupta sa, in timp ce este exclusa din Parlmanent, nu are un lider recunoscut si un program real, comenteaza AFP.

×