x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lady Di, spionata de americani

Lady Di, spionata de americani

de Marina Constantinoiu    |    11 Dec 2006   •   00:00
Lady Di, spionata de americani

Serviciile secrete americane ascul-tau convorbirile telefonice ale Prin-tesei Diana in noaptea in care a-ceasta a decedat la Paris, potrivit The Observer.

Serviciile secrete americane ascultau convorbirile telefonice ale Printesei Diana in noaptea in care aceasta a decedat la Paris, potrivit The Observer.

Pentru aceste ascultari, americanii nu aveau aprobarea serviciilor britanice MI6, se arata intr-un raport detaliat privind moartea printesei, citat ieri de presa occidentala. Potrivit raportului, realizat de fostul sef al Politiei metropolitane londoneze, Lord Stevens, americanii au amplasat microfoane in masina printesei cu mai multe ore inainte ca aceasta sa moara in cumplitul accident de sub Podul Alma.

ACTIUNE INDOIELNICA. Desi actiunile lor pun sub semnul intrebarii acordurile transatlantice in domeniul informatiilor, serviciile americane de spionaj au recunoscut ca au urmarit si ascultat conversatiile printesei pe perioada in care aceasta a stat la Hotelul Ritz din Paris. Stevens a inclus in raport 39 de documente care detaliaza ultimele conversatii ale Dianei, dar care nu contin nimic care sa poata explica moartea acesteia. Ancheta Scotland Yard face si mai multe trimiteri la Printul Charles si noaptea in care a murit sotia lui.

BEAT LA VOLAN. Soferul masinii Mercedes cu care se deplasa Diana, Henri Paul, era platit de serviciul francez echivalent al MI5. Stevens a identificat circa 100.000 de lire sterline in 14 conturi bancare franceze, desi nu a putut stabili existenta unor legaturi intre aceste plati si moartea Dianei. Concluzia lui Stevens este ca Diana, iubitul ei, Dodi Fayed, si soferul masinii au murit intr-un accident cauzat de faptul ca Paul se afla sub influenta alcoolului si conducea cu viteza excesiva. Raportul respinge si o serie de teorii ale conspiratiei care au circulat incepand cu 31 august 1997, ziua in care a avut loc accidentul de masina. Una este aceea potrivit careia Diana ar fi fost insarcinata la momentul accidentului.

TEORII
Raportul precizeaza ca nu s-a gasit nici o dovada ca Printesa Diana ar fi intentionat sa se logodeasca cu Dodi, fiul bogatasului Mohamed al-Fayed, proprietarul magazinului Harrods din Londra. Al-Fayed considera insa ca probele de sange ale soferului francez au fost schimbate, pentru a se dovedi ca acesta era beat. Raportul va elimina, probabil, si rolul jucat de o masina alba Fiat Uno, ce a lovit masina in care se aflau Diana si Dodi cu putin timp inainte de accidentul lor mortal, desi Politia britanica nu a reusit sa gaseasca masina ce a lasat urme de vopsea pe Mercedesul negru cu care acestia se deplasau. Documentul va elimina si teoria potrivit careia soferul ar fi fost orbit intentionat de o lumina puternica, chiar inainte de accident. Raportul sustine concluziile anchetei franceze, potrivit carora paparazzii ar fi putut reprezenta unul dintre motivele pentru care Paul Henri ar fi accelerat.

×
Subiecte în articol: externe