x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "LADY PROPPER" / Livni nu acceptă şantajul

"LADY PROPPER" / Livni nu acceptă şantajul

de Mihaela Matachita    |    27 Oct 2008   •   00:00

Încă din zori, israelienii aşteptau ieri anunţul oficial al liderei partidului Kadima (centru, la putere) privind negocierile de formare a guvernului.



Dar Tzipi Livni a amânat, fără vreo explicaţie, cu mai multe ore atât întrevederea cu preşedintele Shimon Peres, cât şi apelul pentru alegeri anticipate, a relatat AFP. Anterior, Livni făcuse cunoscut, într-un scurt interviu acordat cotidianului Ha­a­retz, că refuză şantajul şi va cere ale­geri anticipate, deoarece nu a reuşit formarea unui nou guvern după mai mult de o lu­nă de ne­go­ci­eri. "Tzipi Livni a decis că nu poate constitui o coaliţie cu oameni care recurg la şantaje. A spus clar că, dacă va accepta con­diţiile exagerate ale unor partide, va putea forma guvernul, dar ar apă­rea pro­ble­me politice şi economice", a ex­pli­cat un alt membru Kadima, Tsahi Hanegbi.

NEGOCIERI
Livni  avusese, cu o seară îna­in­te, consultări privind fie oportunitatea continuării negocierilor, fie alternativa alegerilor anticipate. După ce vineri Partidul Sefarzilor Tradiţionalişti, Shass, al treilea în Knesset, anunţase că nu se ală­tu­ră noii coaliţii, consilieri ai doamnei Livni au apreciat că s-ar putea ajunge la for­ma­rea unui guvern cu alte partide mai mici, însă, după cum relata presa de la Ie­ru­salim ieri, Tzipi Livni ar fi renunţat. Shass (12 deputaţi din totalul de 120 de membri ai Knesset-ului) şi Lista Unificată a Torei (şase deputaţi) ceruseră o creştere masivă a alocaţiilor familiale, precum şi angajamentul doamnei Livni de a nu face nici o negociere cu palestinienii pe ches­ti­u­nea ultrasensibilă a Ierusalimului de Est. Partidul Pensionarilor (şapte de­pu­taţi) ceruse o suplimentare de 600 de milioane de dolari pentru pensii, sumă considerată exorbitantă de Livni. Comentatori israelieni citaţi de AFP au estimat că refuzul lui Tzipi Livni i-ar putea creşte acesteia popularitatea şi întări imaginea de "Lady Propper". Potrivit mass-media locale, noul scrutin ar urma să se des­fă­şoa­re la 17 februarie. Totuşi, Livni dispune de încă nouă zile pentru a forma guvernul. Teoretic, ea ar putea constitui un ca­binet minoritar, bazându-se pe sprijinul deputaţilor minorităţii arabe, o opţiune pe care a exclus-o în trecut. Lidera Kadima primise sarcina de a forma un nou cabinet după demisia lui Ehud Olmert, constrâns să părăsească funcţia, ca urmare a acuzaţiilor de corupţie.

×
Subiecte în articol: externe livni