x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lansarea primei misiuni spaţiale private a fost un succes. Capsula Falcon 9 a pornit spre Staţia Spaţială Internaţională

Lansarea primei misiuni spaţiale private a fost un succes. Capsula Falcon 9 a pornit spre Staţia Spaţială Internaţională

de Mediafax    |    22 Mai 2012   •   10:22
Lansarea primei misiuni spaţiale private a fost un succes. Capsula Falcon 9 a pornit spre Staţia Spaţială Internaţională

Compania americana SpaceX a lansat cu succes, azi, din Florida, capsula spatiala Dragon cu ajutorul rachetei Falcon 9, in cadrul primei misiuni spatiale private spre Statia Spatiala Internationala (ISS), ce marcheaza intrarea intr-o noua era in domeniul zborurilor spatiale.

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza aeriana Cape Canaveral din apropiere de Centrul Spatial Kennedy din Florida la ora 07.44 GMT (10.44 ora Romaniei, n.r.).

Sambata, in zori, lansarea capsulei Dragon a fost anulata in ultimul moment, din cauza unei defectiuni la unul dintre motoarele lansatorului. Tehnicienii americani au reparat defectiunea in seara aceleiasi zile.

La zece minute dupa decolare, Dragon s-a desprins asa cum era prevazut de cel de-al doilea modul al rachetei Falcon 9, pentru a se plasa pe orbita terestra, declansand un ropot de aplauze in centrul de control al companiei SpaceX, dar si in cel de la Centrul Spatial Kennedy.

Un minut mai tarziu, capsula Dragon - care nu are un echipaj uman la bord -, ce are o greutate de 6 tone, o inaltime de 5,9 metri si un diametru de 3,6 metri, si-a intis cele doua antene solare, inainte de a-si incepe cursa de urmarire a ISS, de care se va apropia joi si la care se va conecta vineri, la ora 12.06 GMT.

Elon Musk, in varsta de 40 de ani, fondatorul si patronul miliardar al companiei SpaceX, a postat un mesaj de felicitare pe Twitter: "Falcon a zburat perfect, Dragon este pe orbita, antenele solare functioneaza. Simt o mare usurare".

In cazul unei conectari reusite, Dragon va deveni primul vehicul spatial al unei companii private care se va conecta la ISS pentru a livra provizii la bordul statiei. Doar patru natiuni si grupuri de natiuni au reusit pana in prezent aceasta performanta (Statele Unite, Rusia, Japonia si Europa).

Daca toate testele de apropiere si manevrele pe care Dragon trebuie sa le realizeze pentru a putea sa se apropie de ISS vor fi concludente, mai ales un zbor in jurul statiei la o distanta de 2,5 kilometri, capsula va primi autorizatia din partea NASA sa se conecteze cu ISS.

Pentru aceasta prima conectare, doi dintre cei sase astronauti de la bordul ISS vor folosi un brat robotizat al statiei pentru a prinde capsula Dragon.

Pentru aceasta prima misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon va livra la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente si material pentru laboratoarele stiintifice - si va readuce pe Terra echipamente si diverse experimente stiintifice care cantaresc impreuna 660 de kilograme.

Capsula se va desprinde de statie pe 31 mai si va reveni pe Terra amerizand in Oceanul Pacific din largul coastelor Californiei.

Acesta a fost cel de-al treilea zbor de testare a rachetei Falcon 9, deja lansata cu succes de doua ori, prima data in iunie 2010 si apoi in decembrie 2010, care a reusit sa plaseze deja capsula Dragon pe orbita, revenita ulterior fara probleme pe Terra.

NASA mizeaza pe succesul SpaceX, intrucat agentia spatiala americana conteaza pe sectorul privat - cu care a incheiat parteneriate pentru a prelua stafeta dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, in iulie 2011 - pentru a transporta inca din acest an si la costuri mai mici materiale si provizii la bordul ISS si, ulterior, astronauti, incepand din 2015.

In virtutea unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX va efectua 12 misiuni de aprovizionare a ISS pe parcursul a patru ani.

NASA a incheiat si un contract de 1,9 miliarde de dolari cu Orbital Sciences Corporation, pentru opt misiuni de reaprovizionare a ISS prin intermediul lansatorului Antares si al capsulei Cygnus, care ar putea zbura pentru prima data in spatiu in vara sau in toamna acestui an.

NASA a distribuit, totodata, 270 de milioane de dolari unor companii considerate ca fiind promitatoare in domeniul transportarii astronautilor la bordul ISS. Este vorba, in afara de SpaceX, de companiile Boeing, Sierra Nevada si Blue Origin.

NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-si trimite astronautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

×