x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia reia exporturile de lapte în Europa, după 13 ani de restricţii

Turcia reia exporturile de lapte în Europa, după 13 ani de restricţii

02 Apr 2013   •   10:12
Turcia reia exporturile de lapte în Europa, după 13 ani de restricţii
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Turcia reia exportul de lapte şi produse lactate în Europa, a anunţat ministrul turc al alimentaţiei, agriculturii şi zootehniei, Mehmet Mehdi Eker, citat de presa locală, informează agerpres.ro.

Turcia a încetat să exporte lapte în Europa în anul 2000 din cauza nealinierii la standardele europene. Ţările care utilizează standardele de calitate ale Uniunii Europene au refuzat, de asemenea, să importe lapte şi produse lactate din Turcia.

Din anul 2006, Turcia a depus eforturi susţinute pentru a-şi alinia producţia de lapte la cerinţele înaintate de UE.

"Timp de şapte ani, ministerul nostru a conlucrat cu producători de produse lactate, personal tehnic, medici veterinari, cu lucrători de la ferme şi, în cele din urmă, a înregistrat succes - producţia de lapte este acum în conformitate cu standardele europene", a declarat ministrul agriculturii de la Ankara.

Companiile turceşti vor putea să vândă lapte şi produse lactate în UE, a anunţat el, indicând că o dispoziţie în acest sens urmează să intre în vigoare miercuri, 3 aprilie.

Potrivit acestuia, deschiderea frontierelor Europei pentru laptele turcesc înseamnă chiar mai mult decât intrarea pe piaţa europeană.

"Chiar şi unele dintre ţările din Orientul Mijlociu au fost reticente în a importa laptele nostru din cauză că nu-l puteam comercializa în Europa. Acum această problemă este eliminată. Pentru Turcia, aceasta reprezintă un avantaj important", a afirmat Mehmet Mehdi Eker. 

×