x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laureatul Premiului Saharov 2014: “Violul este o armă ieftină, accesibilă şi distrugătoare”

Laureatul Premiului Saharov 2014: “Violul este o armă ieftină, accesibilă şi distrugătoare”

de Istvan Deak    |    08 Dec 2014   •   17:19
Laureatul Premiului Saharov 2014: “Violul este o armă ieftină, accesibilă şi distrugătoare”

Denis Mukwege este recunoscut la nivel internaţional ca expert în tratarea consecinţelor patologice şi psihosociale ale violenţelor sexuale
“Corpul femeilor a devenit un adevărat câmp de bătălie, iar violul este folosit ca armă de război” a declarat ginecologul congolez Denis Mukwege la ceremonia de decernare a Premiului Saharov 2014, organizată la Strabourg. Denis Mukwege a primit acest premiu ca recunoaştere a muncii sale dedicate miilor de victime ale violenţei sexuale în Republica Democrată Congo. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a evidenţiat caracterul remarcabil al muncii medicului Denis Mukwege şi şi-a exprimat admiraţia şi profundul respect pentru omul care luptă pentru demnitatea femeilor, pentru dreptate şi pace în ţara sa. “Trebuie să combatem nedreptatea şi să îi pedepsim pe vinovaţii de violuri în masă, utilizate ca armă de război şi teroare împotriva fiinţelor fragile şi inocente”, a declarat Schulz.

Apel la UE
Preşedintele i-a primit de asemenea pe ceilalţi doi finalişti ai Premiului Saharov 2014: Elizaveta Şepetilnikova, reprezentând mişcarea EuroMaidan din Ucraina şi Dinara Yunus, fiica Laylei Yunus, fondatoarea Institutului pentru pace şi democraţie din Azerbaidjan, aceasta din urmă fiind în prezent în detenţie în ţara sa. “Acordându-mi Premiul Saharov 2014, aţi atras atenţia asupra necesităţii de a proteja femeile în perioadele de conflict armat, aţi refuzat indiferenţa în faţa uneia din cele mai mari catastrofe umanitare a timpurilor noastre. Dar acest premiu nu va avea nici o importanţă pentru femeile victime ale violenţelor sexuale decât dacă ne ajutaţi în drumul către pace, justiţie şi democraţie. Împreună, factori de decizie politici, actori ai societăţii civile şi simpli cetăţeni, bărbaţi şi femei, trebuie să construim o baricadă în faţa utilizării violului ca armă de război”, a subliniat Denis Mukwege, citat de site-ul Parlamentului European.

Republica Democrată Congo: “nici pace, nici război”
“Am consumat prea mult timp şi prea multă energie pentru a repara consecinţele violenţei. A sosit vremea să ne ocupăm de cauze”, a adăugat Denis Mukwege, făcând un apel la Uniunea Europeană şi statele membre de a folosi toate instrumentele de care dispun pentru a sprijini rezolvarea conflictelor din regiune. “Trebuie, de asemenea, ca justiţia să fie în centrul procesului de pace, iar lupta împotriva impunităţii trebuie consolidată. Pe fiecare femeie violată o văd ca pe soţia mea, pe fiecare mamă violată o văd ca pe propria mea mamă şi pe fiecare dintre copiii violaţi îi văd ca pe copiii mei”, a mai spus ginecologul congolez.

După ceremonie, acesta a acordat un interviu site-ului citat, în care atrage atenţia că întreaga comunitate internaţională ar trebui să fie categorică în ceea ce priveşte folosirea violului ca armă de război. “Simt că Parlamentul European a înţeles gravitatea situaţiei femeilor în conflicte. Sperăm să găsim soluţii de a opri violul ca armă de război, uneori folosit chiar ca strategie. Acum doi ani am fost atacat acasă, bodyguard-ul meu a fost ucis, copii mi-au fost luaţi ostatici. Atunci am crezut că îmi este foarte greu şi că ar trebui să mă gândesc la responsabilităţile faţă de familia mea. Am părăsit RD Congo, dar m-am întors curând”, a punctat Mukwege.

Distrugere vicioasă
El speră ca opinia publică să nu îşi ferească privirea de la aceste tragedii umane. “Fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă că violul nu este doar o relaţie sexuală fără consimţământ. În conflicte, este folosit ca armă pentru umilire, o armă care dezumanizează femeile. Violarea unei femei sau a unui copil în faţa tuturor şi distrugerea organelor genitale ale acestora nu are nimic sexual, este o umilire, o distrugere vicioasă. Violul are aceleaşi consecinţe, dacă nu mai mari, ca armele clasice. Cauzează dislocarea populaţiei, distruge demografia duşmanului. O parte dintre aceste femei nu vor mai putea niciodată să aibă copii. Iar consecinţele ating mai multe generaţii. Dacă femeile sunt contaminate cu boli contagioase, vor contamina la rândul lor oameni din sat sau vor transmite boala copiilor lor. Cele care rămân însărcinate, vor avea copii fără filiaţie, lucru care distruge ţesuturile sociale. Comunitatea internaţională este categorică în ceea ce priveşte armele chimice, nucleare şi biologice. Trebuie să cerem acelaşi lucru pentru viol, care este o armă ieftină şi accesibilă, dar foarte distrugătoare”, a încheiat Denis Mukwege.

Cine este Denis Mukwege?
Denis Mukwege este recunoscut la nivel internaţional ca expert în tratarea consecinţelor patologice şi psihosociale ale violenţelor sexuale. Ginecolog în vârstă de 59 de ani din Republica Democrată Congo (RDC), acesta a fondat Spitalul Panzi din Bukayu în 1998, în plină perioadă de război civil, unde tratează victimele violenţelor sexuale, cu răni grave.

Ce reprezintă Premiul Saharov?
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. A fost creat în 1988 pentru recunoaşterea grupurilor sau a persoanelor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Malala Yousafzai a primit acest premiu anul trecut pentru lupta sa în favoarea educaţiei fetelor în Pakistan. Laureaţii sunt recompensaţi cu suma de 50 000 de euro.

×