x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laurent Wauquiez: Prezenţa romilor în UE, neinfluenţată de intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Laurent Wauquiez: Prezenţa romilor în UE, neinfluenţată de intrarea României şi Bulgariei în Schengen

de Mediafax    |    09 Oct 2013   •   18:59
Laurent Wauquiez: Prezenţa romilor în UE, neinfluenţată de intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Fostul ministru francez Laurent Wauquiez, vicepreşedinte al partidului de dreapta UMP, a declarat, miercuri, că spaţiul Schengen ar trebui să nu mai existe, adăugând că o aderare a României şi Bulgariei nu ar avea nicio consecinţă asupra prezenţei romilor în spaţiul comunitar, relatează rtl.fr.

Deputatul UMP de Haute-Loire Laurent Wauquiez, întrebat miercuri despre problema romilor, a declarat că spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor "nu funcţionează" şi că ar fi mai bine să se ia în considerare "în mod serios" dizolvarea lui.

"În prezent avem un sistem european care nu funcţionează, aceasta este problema de fond care se pune în spatele problemei romilor", a declarat vicepreşedintele UMP la emisiunea Questions d'info (LCP/France Info/AFP/Le Monde).

Spaţiul Schengen, care numără 26 de ţări, dintre care patru nu sunt membre UE, este un spaţiu de liberă circulaţie cu frontiere exterioare consolidate. A fi membru nu reprezintă nicio schimbare pentru cetăţenii UE, care pot oricum să circule liber între ţări. O aderare a României şi Bulgariei nu ar avea nicio consecinţă pentru romi în spaţiul comunitar.

În Europa există "ţări care au diferenţe mult prea mari în privinţa veniturilor şi sistemul de liberă circulaţie care nu este încadrat conduce la aceste situaţii absurde în care se aruncă pe străzile Europei populaţii care nu sunt capabile să se integreze", a continuat Laurent Wauquiez.

"Franţa trebuie să discute cu partenerii săi (europeni) în mod serios despre menţinerea sau nu a spaţiului Schengen", care "nu funcţionează", adaugă fostul ministru.

×