x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, despre o nouă încetare a focului în estul Ucrainei

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, despre o nouă încetare a focului în estul Ucrainei

18 Feb 2017   •   23:15
Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, despre o nouă încetare a focului în estul Ucrainei

Un armistiţiu între armata ucraineană şi rebelii separatişti din estul Ucrainei va intra în vigoare luni, 20 februarie, după un acord încheiat de Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa (aşa-numitul format Normandia) în cadrul unei reuniuni ministeriale desfăşurate la Munchen, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit AFP şi Reuters.

''Este un lucru pozitiv faptul că Grupul de contact (miniştrii de externe ucrainean, rus, german şi francez) s-a pus de acord încă o dată asupra debutului încetării focului pe 20 februarie'', a declarat Lavrov în faţa jurnaliştilor ruşi prezenţi la Munchen cu ocazia Conferinţei pentru Securitate.

Acordul se referă şi la 'începerea retragerii armamentului greu' din estul Ucrainei, a precizat Serghei Lavrov.

''Formatul Normandia a examinat în ce stadiu se află acordurile convenite de preşedinţii Rusiei, Franţei şi Ucrainei şi de cancelarul german'' în octombrie la Berlin, a explicat ministrul de externe rus.

''Am constatat că nu există mari progrese referitoare la rezultatele deciziilor luate la Berlin'', a adăugat el.

Conflictul militar dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu circa 10.000 de morţi până în prezent. În pofida încetării focului instaurate la finalul lunii decembrie 2016, confruntările armate din estul Ucrainei au devenit aproape cotidiene. De la începutul lunii februarie circa 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste violenţe.

Sursa - AGERPRES

×