x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lege nouă in SUA - Sursele jurnaliştilor, protejate

Lege nouă in SUA - Sursele jurnaliştilor, protejate

de George Daniel Ripa    |    18 Oct 2007   •   00:00

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat o lege care-i protejează pe jurnaliştii care nu doresc, dintr-un motiv sau altul, să işi dezvăluie sursele, informează Reuters.

Legea a fost aprobată cu 398 de voturi pentru şi 21 impotrivă, astfel că următorul pas, conform sistemului legislativ american, este trimiterea documentului in Senat.


CAZURI EXCEPŢIONALE. Prin noua lege, procurorilor le este interzis să ii oblige pe reporteri să işi dezvăluie sursele, acest lucru fiind totuşi posibil in anumite cazuri excepţionale. Astfel, reporterii vor trebui să comunice informaţii confidenţiale, dacă acestea pot ajuta la impiedicarea unui atac terorist sau pot contribui la identificarea persoanei care a comis un astfel de atac. In plus, tribunalul poate obliga reporterii să coopereze cu autorităţile in situaţiile in care s-a adus atingere securităţii naţionale.


NECOOPERANŢI.
Legea a fost iniţiată după ce procurorii au ameninţat că ii vor trimite la inchisoare pe jurnaliştii care nu cooperează in mai multe cazuri extrem de importante, cum ar fi scandalul steroizilor din San Francisco şi scurgerea de informaţii dintr-o anchetă CIA la Washington. Faptul că numărul de voturi cu care a fost adoptată legea este mai mare de două treimi face imposibil un eventual veto din partea preşedintelui George W. Bush. Casa Albă susţine, de altfel, că această lege va afecta securitatea naţională, deoarece va ingreuna condamnarea persoanelor care dezvăluie informaţii secrete. In schimb, instituţiile de ştiri susţin că o astfel de lege este necesară pentru a impiedica transformarea jurnaliştilor in instrumente ale forţelor de ordine. 32 de state americane şi Districtul Columbia beneficiază de legi de protecţie a ziariştilor, insă nu există prevederi care să facă acelaşi lucru la nivel federal. "Libertatea presei este fundamentală pentru democraţia şi securitatea noastră", a declarat, după numărarea voturilor, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Â

×
Subiecte în articol: externe