x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legi hitleriste împotriva pedofililor, a motocicliştilor şi petrecăreţilor

Legi hitleriste împotriva pedofililor, a motocicliştilor şi petrecăreţilor

de sanziana stancu    |    06 Ian 2014   •   16:09
Legi hitleriste împotriva pedofililor, a motocicliştilor şi petrecăreţilor
Un stat din Australia este pe cale să adopte o serie de legi populiste draconice şi discreţionare împotriva anumitor segmente ale populaţiei locale.

Legile  respective, propuse de noul guvernator al statului Queensland, să reprime bandele de motociclişti, pedofilii şi chiar petrecerile, dezvăluie publicaţia The Independent. Aceste propuneri de măsuri vin din partea noului guvern conservator al Partidului Naţional Liberal (LNP) condus de fostul maior al armatei australiene, Campbell Newman, care s-a sprijinit pe o agendă populistă cu care a câştigat simpatia majorităţii alegătorilor care l-au votat. În esenţă, propunerea de lege stipulează, între altele, termene de detenţie obligatorii, adiţionale, de la 15 la 25 ani, pentru membrii bandelor şi funcţionarii condamnaţi pentru infracţiuni relativ banale. Cei arestaţi pentru fapte deosebit de grave vor fi încarceraţi în celule izolate şi ţinuţi acolo până la 23 de ore din 24 şi, eventual, obligaţi să poarte uniforme roz.

Reminiscenţă a Rusiei sovietice

Justiţia din Queensland şi apărătorii drepturilor şi libertăţilor civile sunt îngroziţi de acest proiect de lege care îi dă indirect puteri discreţionare actualei conduceri a statului. Astfel, dacă abuzivul şi controversatul proiect de lege se va aproba aşa cum a fost propus de conservatori, judecătorul Tony Fitzgerald, care a dat deja o serie de interviuri pe acest subiect, a avertizat că statul Queensland riscă să se întoarcă la “zilele întunecate ale capriciului politic şi corupţiei” şi să devină “statul unui singur partid”, adăugând că statul Queensland a început să trăiască un “sentiment de deja vu”. “Aceasta este o reminiscenţă a Rusiei sovietice sau a Germaniei lui Hitler”, a declarat la rândul său Gary Crooke, fost consilier în ancheta Fitzgerald, pentru The Independent. Cu toate acestea, Newman a rămas imun la critici. După varanţă, legislativul va analiza ultima propunere a premierului - o nouă lege care prevede interzicerea petrecerilor scăpate de sub control. Unii avocaţi avertizează că aceste petreceri pot fi încadrate atât de larg din punct de vedere juridic, încât s-ar putea solda cu condamnări chiar şi pentru unele reuniuni de familie mai exuberante.

Statul Queensland nu este la prima experienţă de acest gen. O mare parte din istoria sa modernă, statul  a fost cunoscut sub numele de “Deep North” şi condus cu o mână de fier de controversatul politician de extremă-dreapta Sir Joh Bjelke-Petersen, care a instituit un regim guvernat de principiul “lege şi ordine”, dar a fost forţat să demiosioneze până la urmă, în 1987, după 14 ani cât fusese premier.

×