x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legislative în Israel: toată lumea e cu ochii pe locul trei

Legislative în Israel: toată lumea e cu ochii pe locul trei

de Marina Constantinoiu    |    20 Ian 2013   •   17:01
Legislative în Israel: toată lumea e cu ochii pe locul trei
Sursa foto: GALI TIBBON / POOL/EPA

În Israel vor avea loc mâine alegeri legistative, dar votul a început deja la mai multe baze militare din ţară, relatează AFP, care subliniază faptul că în ultimele trei zile înaintea prezentării la urne partidele s-au luptat pentru a convinge cei 15% dintre electorii indecişi să se prezinte la urne.
Ofiţerii şi soldaţii care mâine vor fi împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot din cauza activităţilor operaţionale au putut să-şi exprime opţiunea electorală sâmbătă, la Ministerul Apărării din Tel-Aviv, iar votul s-a deschis ieri la mai multe baze militare. La 22 ianuarie, 5,6 milioane de israelieni votează pentru a-i alege pe cei 120 de deputaţi din cel de-al 19-lea Parlament al ţării, pentru patru ani. Alegerile, prevăzute iniţial pentru octombrie 2013, au fost convocate anticipat de premierul Benjamin Netanyahu.

Premierul Benjamin Netanyahu pare a fi sigur de reconfirmarea în fruntea Guvernului israelian, cu un program axat pe chestiunile economice şi ameninţarea iraniană. Dacă în privinţa rezultatelor nu prea există suspans, în ceea ce priveşte amploarea victoriei premierului, care este şi liderul partidului la putere Likud (dreapta), sunt semne de întrebare.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, alianţa dintre Likud şi partidul naţionalist laic Israel Beiteinu al actualului ministru de Externe Avigdor Lieberman este creditată cu 33-35 de mandate, faţă de 42, câte deţine în actualul Knesset. “Locul trei” este surpriza acestui scrutin.

Un ofiţer în rezervă al unei unităţii de elită, devenit miliardar datorită afacerilor de start-up în urmă cu 26 de ani, Naftali Bennett, liderul partidului Bait Yehudi (Casa Evreiască), a devenit coşmarul dreptei. Nu îl va împiedica pe Netanyahu să câştige alegerile din 22 ianuarie, dar îl va face să obţină mai puţine mandate decât spera, prefigurându-se în a treia forţă politică a ţării.

×