x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Li Keqiang, noul prim ministru al R.P. Chineze

Li Keqiang, noul prim ministru al R.P. Chineze

de Dan Tomozei    |    15 Mar 2013   •   14:37
Li Keqiang, noul prim ministru al R.P. Chineze

Li Keqiang a fost ales, vineri, prim ministru al R.P. Chineze, în cadrul celui de-al 12-lea Congres al Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (ANRP), la propunerea preşedintelui Chinei, Xi Jinping.

Născut în anul 1955, în provincia Anhui, Li Keqiang este membru al P.C. Chinez din 1976. Este absolvent al Universităţii din Beijing, având studii de economie şi drept. După ce a activat în provinciile Henan Liaoning, Li a fost ales, în anul 2007, în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central CPC şi numit vice-premier în anul 2008. În luna noiembrie 2013, Li Keqiang a fost reales în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central PCC.

Li Keqiang este al şaptelea premier de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze în anul 1949, şi îi succede premierului Wen Jiabao, care a condus Consiliul de Stat al Chinei din anul 2003.

Odată cu instalarea noului premier, China a finalizat etapele de succesiune de putere, echipa Xi Jinping - Li Keqiang succedând în funcţii preşedintelui Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao care au deţinut funcţiile în perioada martie 2003 – martie 2013.

Una dintre misiunile noii echipe de conducere a R.P. Chineze va viza aplicarea planului de remaniere a Consiliului de Stat şi îmbunătăţirea eficienţei acestuia. Între efectele imediate se regăseşte scăderea numărului de ministere de la 27 la 25, aceasta cuprinzând desfiinţarea şi divizarea Ministerului Căilor Ferate în unităţi comerciale şi administrative. De asemenea, mai multe departamente guvernamentale, inclusiv autorităţile de reglementare mass-media - Administraţia Generală de Presă şi de Publicare şi Administraţia de Stat pentru Radio, Film şi Televiziune vor fi comasate.

În privinţa investiţiilor chineze în alte ţări, ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, a declarat că Guvernul chinez nu are o strategie concretă. Întreprinderile chineze fac achiziţii în străinătate, pornind de la strategii proprii, companiile stabilind singure în ce zone şi în ce domenii să investească. În aceste condiţii, investiţiile chineze în străinătate au ajuns la 77,2 miliarde USD, China numărându-se printre cele mai importante cinci ţări exportatoare de capital.

Restructurarea economico-administrativă anunţată de liderii chinezi vizează şi disciplinarea cadrelor, tema corupţiei fiind una dintre temele abordate în cele două săptămâni ale lucru ale celor două foruri supreme ale Chinei. Potrivit raportului prezentate de Cao Jianming, preşedintele Procuraturii Populare Supreme, în ultimii ani au fost deschise peste 160.000 de dosare de abuz în serviciu, în care au fost implicaţi peste 220.000 de funcţionari de stat. Dintre aceştia, 13.000 au fost funcţionari de la nivel judeţean în sus.

Din perspectivă militară, China îşi propune să facă faţă noilor conjuncturi regionale şi globale. În aceste sens, preşedintele Xi Jinping, care este şi şeful comisiei militare a Chinei, a declarat că, în perioada următoare, sub conducerea partidului, trebuie realizată standardizarea şi modernizarea întregii structuri a armatei, pentru a fi construită o forţă militară disciplinată, cu spirit de învingător.

×